USAR-team zoekt naar slachtoffers in ingestorte panden

usar

In het centrum van Alphen aan den Rijn is een team reddingswerkers van het USAR met behulp van honden begonnen met het zoeken naar slachtoffers in de ingestorte panden die zijn bedolven door twee omgevallen kranen en een deel van de Julianabrug. Die twee kranen vielen rond 16.00 uur vanmiddag van een ponton en verpletterde een rijtje van vier huizen en winkels. Volgens de brandweer Hollands Midden is er niets bekend over eventuele dodelijke slachtoffers. Wel is een hond dood in een ingestort pand gevonden.

Foto; Darinca Gerritsen, via Twitter.

Boven Alphen is inmiddels het luchtruim gesloten om te voorkomen dat mensen met drones boven de rampplek actief zijn. De website Alphens,nl was nog net op tijd.

Loco-burgemeester Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn heeft rond 19.30 uur tijdens een korte persconferentie bekendgemaakt dat de brandweer de panden heeft gestut om instortingsgevaar weg te nemen.. Van Velzen zei ook dat niet zeker is dat er nog slachtoffers in de ingestorte huizen liggen en zo ja, hoeveel dan. Een persoon is onder het puin vandaan gehaald. In een vernielde bovenwoning zit ook nog een hond vast in een bench (update: de hond heeft het niet overleefd). Van Velzen nam de honneurs waar voor burgemeester Spies. Zij is op vakantie, maar heeft die inmiddels afgebroken en keert nog vanavond terug in Alphen.

Hoe het kon gebeuren dat de twee kranen vanmiddag met het loodzware brugdeel zijn gekapseisd zal de komende tijd worden onderzocht. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn al naar Alphen  afgereisd. Ook het Rode Kruis is met hulpverleners aanwezig en heeft de website www.ikbenveilig.nl ingezet. Daar kunnen betrokkenen zich melden als ze in veiligheid zijn. De brandweer verzoekt iedereen dat ook echt te doen als er nog geen contact is geweest. Rond 20.00 uur werd door een woordvoerder van het USAR wel de verwachting uitgesproken dat er veel minder dan 20 slachtoffers zijn. Tot nu toe is er pas een slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht en de reddingshonden hebben niet aangeslagen bij de ingestorte panden. Dat doen ze als er levende slachtoffers onder het puin liggen. Er zijn geen signalen over vermisten.

De lokale omroep Studio Alphen maakte beelden van de enorme ravage bij de woningen.

Voor getroffen bewoners die geen huis meer hebben of van wie het huis zo ernstig is beschadigd dat ze niet terug kunnen, gaat de gemeente Alphen aan den Rijn opvang regelen. Er zijn zeker vier panden zeer zwaar beschadigd, maar de enorme kranen hebben in hun val ook nog een straat verder woningen geraakt.

Advertentie

112 Sleutelstad Regio kraanongeluk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×