Koolmonoxide in woning: bewoners naar ziekenhuis

Gisteravond liepen de bewoners van een huis aan de Van Ostadehof in Voorschoten koolmonoxidevergiftiging op. Vijf mensen hadden last van hoofdpijn en twee van hen waren ook duizelig. De bewoners hadden een zogenaamde koolmonoxidemelder in de woning hangen. Toen die afging waren ze zelf al naar buiten gegaan. De brandweer werd gealarmeerd en verrichtte metingen. Er werd inderdaad koolmonoxide gemeten. Een geiser zonder afvoer bleek de veroorzaker.

De brandweer heeft de woning goed geventileerd en de bewoners een stookverbod laten ondertekenen. Vier van de vijf bewoners werden voor controle meegenomen naar het ziekenhuis, maar mochten daarna weer naar huis. Elk jaar overlijden er gemiddeld 11 mensen aan de gevolgen van koolmonoxide. Dat komt vrij bij slecht afgestelde kachels, geisers en cv-ketels. Het is reukloos en onzichtbaar.

Informatie over koolmonoxide staat de website van de brandweer: www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/koolmonoxide

Enkele tips:

– Let goed op wat je stookt in kachel of open haard. Ook bij een vervuilde schoorsteen kunnen giftige gassen in huis terecht komen.
– Laat geiser, kachel of cv-installatie regelmatig controleren door een erkende vakman. Hoe vaak dat is, hangt af van het type installatie. Vraag dit na bij de installateur.
– Zorg 24 uur per dag voor goede ventilatie in huis.
– Ben je binnen en krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, versnelde hartslag en vermoeidheid? Ga snel naar buiten en bel de hulpdiensten via 112.
– Haal een koolmonoxidemelder in huis. Deze geeft direct een alarm bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Plaats deze bijvoorbeeld in de ruimte waar ook de cv-ketel hangt.

112 Sleutelstad Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×