Eervolle onderscheiding voor Sieboldhuis

japanHet SieboldHuis in Leiden is onderscheiden met de prestigieuze ‘Japanese Foreign Minister’s Commendation’ award. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida heeft de lijst van Commendations bekend gemaakt. Het Japanmuseum ontvangt de eervolle aanbeveling voor haar bijzondere rol in de relatie tussen Nederland en Japan en het bevorderen van wederzijds begrip. In december wordt de oorkonde officieel overhandigd aan directeur Kris Schiermeier van Japanmuseum SieboldHuis. Nu reageert ze al trots: “Het is een kroon op ons jubileumjaar.”

In 2000 brachten de Japanse Keizer en Keizerin een bezoek aan het museum en werd het SieboldHuis gekozen als locatie voor de topontmoeting tussen Japan en Nederland tijdens het bezoek van premier Koizumi in 2005. Bij het staatsbanket in 2014 ter ere van het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima roemde Keizer Akihito het museum: “Het SieboldHuis in Nederland, dat na renovatiewerkzaamheden werd heropend in 2005, speelt een belangrijke rol als nieuw symbool van de Japans-Nederlandse uitwisseling. Ik hoop dat door het behouden van een wederzijdse interesse in elkaar, onze beide volkeren voort zullen kunnen bouwen op hun historische uitwisselingen en nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen ontwikkelen”.

Japanmarkt (22)Het Sieboldhuis speelt een belangrijke rol in de relatie tussen Nederland en Japan. Met allerlei activiteiten wordt het hele jaar door gewerkt aan wederzijds begrip.

Het klassieke grachtenpand op Rapenburg 19 werd van 1832 tot 1845 door Phillip Franz von Siebold bewoond. In zijn huis stelde hij zijn indrukwekkende verzameling Japanse curiosa ten toon en opende daarmee het eerste Japanmuseum. Meer dan 150 jaar later werd het voormalige museum in 2005 weer opengesteld voor publiek als Japanmuseum. Sindsdien toont het SieboldHuis het mooiste uit het oude en nieuwe Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, oude landkaarten en honderden andere schatten.

Naast de vaste Siebold-collectie toont het museum tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Nog tot en met 29 november loopt de tentoonstelling ‘Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes’, waarin de moderne kunst van wereldburger en multidisciplinair kunstenaar Shinkichi Tajiri bewonderd kan worden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×