(Foto: Molendeput.nl, impressies: gemeente Leiden).

Raad stemt in met aanleg eerste deel Singelpark

Park de Put en het Morspoortplein worden de komende tijd opnieuw ingericht. Het is het eerste deel van het aan te leggen Singelpark dat daadwerkelijk in uitvoering komt. De raad is unaniem positief over het voorliggende ontwerp en stelt er de benodigde tonnen voor beschikbaar. In totaal steekt Leiden er nu ruim 320.000 euro in. Uit een potje voor het vergroenen van de regio stopt Holland Rijnland ook nog eens 265.000 euro in het project.

Wethouder De Wit over de aanleg van het eerste deel van het singelpark rond Molen de Put en de Morspoort.

Bij de herinrichting krijgt het parkje nieuwe beplanting. Ook het speelplekje wordt vernieuwd. Het indië-monument wordt verplaatst, inclusief de grond onder het monument. Die aarde komt van erevelden uit Oost-Indië en maakt deel uit van het monument. Het Morspoortplein krijgt meer bomen, de parkeerplaatsen verdwijnen naast de poort en de poort zelf wordt op een plateau gezet. Fietsers moeten er voortaan omheen rijden. Voor mensen in een rolstoel komt er een kleine hellingbaan. Die is ook bedoeld voor kinderwagens en mensen met een rollator.

De verschillende partijen hebben nog wel wat wensen als het gaat om de nieuwe inrichting, hoewel de politiek ook belooft om terughoudend te zullen zijn. “Het Singelpark is ten slotte een project dat uit de stad komt en dat moet vooral zo blijven,” zo vond SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats. GroenLinks hoopt dat het plein bij de Morspoort helemaal autovrij gemaakt kan worden en ook dat de speeltoestellen die nu in het parkje staan elders kunnen worden hergebruikt. Wethouder Frank de Wit belooft daar naar te zullen kijken.

parkdeput06De Vrienden van het Singelpark werken nog aan een plus-plan voor de inrichting van het park. Als ze het geld bij elkaar krijgen, wordt de speelplek in het park mooier dan de standaard speeltoestellen die nu zijn voorzien en het bolwerk van Molen de Put krijgt dan een mooie groene beplanting.

Meerdere partijen vinden wel dat het allemaal nog wat groener kan worden dan nu in de plannen staat. De ChristenUnie en de PvdA drongen daar op aan en de Partij voor de Dieren vraagt zich af of er niet wat meer inheemse beplanting kan komen dan wat nu is voorzien. Voor de beplanting wordt namelijk gekeken naar Oost-Indië. In het park staat bijvoorbeeld ook het Indië monument. De planten die er komen zijn echter gewoon inheems zo vertelde wethouder De Wit. Er wordt alleen gekeken naar bepaalde planten die de juiste sfeer uitademen. Overigens zijn juist deze week de resultaten bekend geworden van een onderzoek naar bijen in de stad. Daaruit blijkt dat met name het Rembrandtpark en de Kweektuin van het Singelpark nu al zorgen voor een toename van het aantal soorten bijen in Leiden.

De VVD maakte ten slotte nog een punt van de voorgenomen aanpassing van de looproute van de Morspoortgarage naar het Morspoortplein. Zonde van het geld, vond raadslid Gillissen: “Het is een tijdelijke garage die over een paar jaar verdwijnt.”

Leiden Politiek Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×