Leidse Ring: Sloop woningen langs Willem de Zwijgerlaan niet uitgesloten

De plannen voor de Leidse Ring, dat is de nieuwe rondweg waar Leiden samen met Leiderdorp aan werkt, worden steeds concreter. De afgelopen week werden er een drietal informatiebijeenkomsten gehouden voor omwonenden. Vorige week de eerste in Leiderdorp, maandag kwam wethouder Strijk naar Level Leiden voor een presentatie over het deel bij de Plesmanlaan en vanavond was de Willem de Zwijgerlaan aan de beurt.

Chris de waard in gesprek met wethouder Robert Strijk van bereikbaarheid over de Leidse Ring.

Uit de presentaties van maandag en afgelopen avond  kwamen ook de nodige nieuwtjes. Zo wordt bij de Plesmanlaan ook het kruispunt bij Naturalis en de Vondellaan ongelijkvloers gemaakt en komen er mogelijk geluidsschermen tussen de Plesmanlaan en de flats langs de Jan Luykenlaan.

Bij de Willem de Zwijgerlaan worden ook maatregelen genomen om het verkeersgeluid tegen te gaan. Deels omdat Leiden dat wil, deels omdat het wettelijk verplicht is, omdat anders wettelijk vastgelegde normen worden overschreven. Dat laatste is het geval op de toerit naar de Zijlbrug. Daar komen langs de Paramaribohof en de Corantijnstraat drie meter hoge schermen. Verderop kunnen ze schermen lager worden: twee meter. Ook kan daar gekozen worden voor groene wallen.

De belangrijkste reden voor alle investeringen, Leiden steekt zo’n 100 miljoen euro in allerlei aanpassingen van de route, is de doorstroming van het verkeer rond de Leidse regio. Daarom worden er op de Willem de Zwijgerlaan toe- en afritten gemaakt om afslaand verkeer soepel van en naar de hoofdweg te leiden. Dat gaat ter hoogte van het Kooiplein ten koste de ventweg aan de noordkant van de Willem de Zwijgerlaan. Die weg moet een stuk worden verlegd en daardoor sneuvelen de voortuinen van zes ’tussenwoningen’ zoals de gemeente ze noemt. Met de bewoners van die huizen wordt nog apart gesproken over de beste oplossing. Dat zou ook kunnen betekenen dat de huizen gesloopt worden.

Economie Leiden Politiek Leidse Ring Noord


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×