Moszkowicz sprak dinsdagavond in Leiden voor een volle zaal JOVD'ers en leden van de studievereniging Grotius. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Moszkowicz te gast bij juridische studievereniging en JOVD

De JOVD Leiden en de  Juridische Faculteitsvereniging Grotius openden het academisch jaar eerder deze week met een gesprek met Bram Moszkowicz. De oud-advocaat hield een lezing in een afgeladen Lorentzzaal van het Kamerlingh Onnes Gebouw over zijn nieuwe rol als lijsttrekker van de politieke partij Voor Nederland (VNL). Volgens de oprichters een klassiek-liberale partij in de traditie van Frits Bolkestein en Pim Fortuyn, voor de ‘liberale kiezer’ die door de VVD in de kou is gezet.

Voor de bijeenkomst hadden zich meer dan 2000 mensen aangemeld. Er was plek voor 275 studenten. Die konden met Moszkowicz in gesprek. Althans. Ze mochten vragen stellen, geen meningen geven. Enkele antwoorden: Bram heeft geen spijt van zijn studie, misschien wel van zijn keuze voor de advocatuur. Hij ging al op 14-jarige leeftijd met pa mee naar de rechtbank en wist bijna nooit of een verdachte die hij verdedigde wel of niet schuldig was.

Zijn rol als voorman van VNL pakte hij ook meteen op. Zijn politieke uitspraken lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij kijkt met angst en beven naar de vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Veel vreemdelingen gunnen ons hier in het westen immers het licht in de ogen niet. Zo denkt hij. Hij vreest zelfs onthoofdingen. “Vluchtelingen,” zo vindt Moszkowicz, “moet je opvangen in tenten in de woestijn. Niet in bijvoorbeeld  Turkije. Dat is hem veel te dichtbij. Hij oogste er applaus mee.

Moszkowicz werd geboren als telg van één van de belangrijkste advocatenfamilies die Nederland rijk is. Hij studeerde rechten in Amsterdam en werd misschien wel de beste – zo niet de meest besproken – advocaat van ons land. Nadat hij in 2013 uit zijn ambt werd gezet, begon hij met het schrijven van diverse boeken tot hij in 2015 werd voorgedragen als lijsttrekker van VNL.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×