(Foto: Website Nye & Co)

Schilderij jonge Rembrandt gevonden

De verkoop van een niet ondertekend olieverfschilderij in een veilinghuis in New Jersey heeft kunstgeschiedenis kenners en verzamelaars geschokt.

Een portret van drie personen die oorspronkelijk werd verondersteld een 19e-eeuwse kopie van de Oude Meester stijl te zijn, maar het bleek iets heel anders namelijk een vroeg 17e-eeuwse schilderij van Rembrandt. Meldde The Art Newspaper afgelopen dinsdag.

Veilinghuis
Het schilderij, getiteld ‘De Slapende’, toont twee mannen die een flauwgevallen vrouw helpen met het ruiken van zout. Het schilderij kwam bij Bloomfield, veilingmeester bij het Veilinghuis Nye & Co in New Jersey, via een verkoper die wat geld wilde vangen voor de schilderijen die hij geërfd had.

Verhitte bieding
In een verslag over de toestand van het schilderij meld de veilingmeester “Verf verlies, enige restauratie nodig voor de verf en het hout.” Toen de hamer eindelijk sloeg, na een verhitte bieding van twee partijen, haalde het werk maar liefst $870.000, zo’n € 781.130, wat neerkomt op ongeveer € 988.000, na premie van de koper. Een niet geïdentificeerde Europese telefonische bieder is de koper.

De Vijf Zintuigen
Echter, na de verkoop, kwam de andere bieder kwam naar voren en beweerde dat het werk daadwerkelijk kan zijn geschilderd door een jonge Rembrandt, en een deel van zijn serie van de vijf zintuigen uit het jaar 1625.

Drie schilderijen van de zintuigen zijn bekend. ‘De Operatie’, over de tast, en ‘Drie Zangers’, over het het gehoor, zijn in het bezit van verzamelaar Tom Kaplan uit New York. Het Museum De Lakenhal verkreeg in 2012 het schilderij ‘De Brillenverkoper’, die het zicht uitbeeld. ‘De Slapende’ zou de voorstelling zijn van geur.

Cultuur Leiden Nieuws Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×