Professor Wynand van de Ven ontving vanmiddag uit handen van de Leidse loco-burgemeester Frank de Wit de versierselen die horen bij de koninklijke onderscheiding 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw'.

Leidse hoogleraar Wynand van de Ven geridderd

Professor Wynand van de Ven, hoogleraar Sociale Ziektekostenverzekering in Rotterdam, heeft vanmiddag uit handen van locoburgemeester Frank de Wit, een hoge Koninklijke onderscheiding gekregen. Na afloop van zijn afscheidssymposium op Campus Woudestein in Rotterdam, is Van de Ven benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van de Ven woont in Leiden en werd in 1986 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Sociale Ziektekostenverzekering die was gevestigd op initiatief van de toenmalige Vereniging voor Nederlandse Ziekenfondsen. Tien jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij tot op de dag van vandaag de leerstoel Sociale Ziektekostenverzekering bekleedt.

Van de Ven was verder lid van de commissie Dunning in 1992 en ook lid van een speciale zorgverzekeringscommissie van de SER in het jaar 2000. Op die manier droeg hij bij aan de vormgeving van het ziektekostensysteem in ons land. Dankzij zijn baanbrekende wetenschappelijke inzichten kon het Nederlandse Zorgstelsel in 2006 ingrijpend veranderd en hervormd worden. Het financiële herverdelingssysteem waar ons stelsel op berust, is voor een deel te danken aan het door professor Van de Ven geëntameerde onderzoek. Hij wordt daarom gezien als één van de grondleggers van het Nederlandse zorgstelsel. Alom wordt het Nederlandse zorgstelsel beschouwd als één van de beste van de wereld. De openbare afscheidsrede van professor Van de Ven was niet voor niets getiteld “Het beste zorgstelsel?”.

Professor van de Ven is één van de belangrijkste nationale, maar ook internationale autoriteiten op het gebied van de zorgverzekeringen en zorgstelsels. Dat blijkt onder andere uit zijn enorme lijst van publicaties en de voorzitterschappen van prestigieuze commissies in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij een veelgevraagd adviseur van nationale overheden en de Wereldbank en betrokken bij de hervormingen in de gezondheidszorg in vele landen, recent nog in Chili.

Zijn onderzoek behoort tot de absolute wereldtop. Onder leiding van deze Leidenaar is in Rotterdam een internationaal vermaarde onderzoeksgroep ontstaan die in zeer belangrijke mate bijdraagt aan de reputatie van het Instituut Beleid en Management Gezondsheidzorg (IBMG) en de Erasmus Universiteit.

Vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd gaat professor Wynand van de Ven eind dit jaar met emeritaat.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×