Luister naar Sleutelstad 3 Oktoberradio via 93.7 FM, 102.4 kabel en natuurlijk ook via deze website en alle bekende radio-app's voor je mobiel of tablet.

Liveblog Sleutelstad 3 oktober Radio 2015

Dit is het 3 oktober liveblog van Sleutelstad over de viering en herdenking van dit jaar. Heb je gave foto’s of filmpjes, mail ze naar 3oktoberradio@sleutelstad.nl en de leukste worden hier geplaatst!

schoonmaak-wethouders

Prachtig toch! Grootste reuzenrad ever staat in Leiden #primeur

view

 

Ook landelijk is 3 Oktober op de radio!

Polsstok springen bij de Steenschuur. Vaste prik op 3 oktoberrr! polsstok De Commissaris van de Koning viert en herdenkt ook volop mee!

Druk juh!

Joppenszprijzen van de taptoe! joppenszprijzen   Gymsport Leiden had gisteravond in de Taptoe der Verenigingen de beste presentatie. Ze wonnen de Joppenszprijs 2015. Tweede werd Docos en op de derde plaats eindigden de roeiers van Die Leythe. Na de hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht liep de Kaasmarkt langzaam vol met sport- en muziekverenigingen die zich opstelden voor de Taptoe. Sleutelstad deed live verslag in de 3 Oktoberradio uitzending. (Foto’s: Chris de Waard).

 

 

Bouw parkeergarage bij molen de Valk, vanuit het reuzenrad. (Foto: Toon van der Poel)

12049621_1179878072027586_7562702195092961615_n

Ook de hits mogen natuurlijk niet ontbreken. “Marco en de Merenwijkers” maakten een leuk nummertje over Leidens Ontzet in de Efteling.

https://www.youtube.com/watch?v=UdlmAzQ_sR8

Fotoverslag van de optocht

11225084_919551148116158_390517157022801491_n Om 13.00 uur begint de optocht. Ook Sleutelstad radiomaker Melle Tuik (rechtsachter) vervult als Deurzakker een belangrijke rol.

Leiden heeft ook een echte 3 oktober buurt! 

Het RAV Hollands Midden waarschuwt feestgangers Leidens Ontzet voor een extreem gevaarlijke XTC pil in omloop. Probeert iemand de pil aan u te verkopen, wijs dit af, waarschuw de politie en onthoud zijn/haar signalement! Ziet u iemand onwel worden en verdenkt u XTC gebruik, bel dan direct 112 en meld dat het om XTC kan gaan.

Het stadsbestuur wenst een ieder een goed ontzet. En wij hen ook natuurlijk.

2 oktober – Een nieuw record bij de hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht. Meer inschrijvingen dan ooit.

20151002_174017Een typisch voorbeeld van 3 oktober met de paplepel ingegoten krijgen: Olvarit hutspot op de Hooglandse Kerkgracht.

De hutspot komt al jaren uit Wassenaar. Rolf Eijgenraam en Maaike Lek willen natuurlijk het recept ontfutselen van de chef-hutspot-kok. Tevergeefs.

20151002_161919

2 oktober 2015 – Om 15.74 uur werd het ‘feest der feesten’ officieel geopend met een spectaculaire act die alles op z’n kop zette. Burgemeester Lenferink kwam aan op het plein in een veegwagen van Stedelijk Beheer. Een eerbetoon aan de mensen die morgennacht vanaf 04.00 uur ’s nachts, direct na het feest dus, ervoor zorgen dat de stad er op 4 oktober alweer prima bijligt.

 

2 oktober 2015 – Drie oktober weerbericht! Zonnig en droog Leidens Ontzet

hetweeropdrieoktober

Het blijft zonnig en droog op 3 oktober, optimaal weer om het Leidens Ontzet te vieren. Het wordt morgen zelfs zo’n 19 graden. Waar we vandaag nog een heldere lucht hebben, wordt er morgen wel wat bewolking verwacht. De harde wind van gisteren is gaan liggen, dat blijft ook zo op 3 oktober.

 

 

 

2 oktober – Speciaal voor 3 oktober: Leiduhfy je website!

Met een klik op de knop tover je jouw websites om tot het prachtige Leidse accent wat we allemaal kennen en begrijpen. Internetbedrijf SWIS maakt jouw website echt Leids zodat je helemaal in de 3 oktober sfeer komt.

Screen Shot 2015-10-02 at 10.58.13Zit je rustig te lezen op jouw favoriete website en mis je de rollende ‘r’ en vind je dat ‘duh’ beter klinkt dan die bekakte ‘de’? Ga dan snel naar de website van Leiduhfy en sleep de ‘Probeer het uit’ knop naar je bladwijzer balk en klik op de button! Jeh koekerroee nu lees je de leukste webteksten in het leukste accent van heel Nederland!

 

2 oktober 2015 – Blokkenschema muziekprogramma Leidens Ontzet

Tijdens het Leidens Ontzet, vandaag en morgen, is er een hoop live muziek te horen. De Leidse muziekblog MuziekGezien heeft om die reden een overzichtelijk tijdschema gemaakt van alle podia en optredens tijdens het Leids Ontzet.

barry.jpg2 oktober
Niet alleen morgen, maar ook vandaag op 2 oktober zijn er veel zangers en bands te zien. Peter Visser van MuziekGezien maakte dit blokkenschema. Deze dag treden op de Garenmarkt onder andere André Hazes jr., Barry Badpak en Rubberen Henkie op. Ook zijn andere muziekstijlen vertegenwoordigd, zo draait Rockcafé Lazaru’s een programma met rock en metal bands.

3 oktober
Op de dag van het Leidens Ontzet zelf is er uiteraard een gigantisch muziekprogramma. Ook hier is een apart blokkenschema voor van de blog MuziekGezien. Net als op 2 oktober, treden Barry Badpak en Rubberen Henkie op. Daarnaast is er een meezingfeest op de Garenmarkt. Ook draait het Leidse DJ-duo Kraak&Smaak een set bij Café Re-Spons.

 

1 oktober 2015 – Minikoraal één groot feest op Garenmarkt

Op de Garenmarkt in Leiden vond vandaag het Minikoraal plaats, het traditionele kinderkoraal voor leerlingen van basisscholen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Ruim 3500 kinderen zongen laaiend enthousiast mee, misschien nog wel het hardste met het gastoptreden van Jochem Myjer. “Het is fenomenaal om te zien hoe ontzettend blij al die kinderen zijn”, aldus burgemeester Henri Lenferink.

Rolf Eijgenraam ging naar het Minikoraal en maakte voor Sleutelstad 93.7 FM een sfeerreportage van het 3 oktoberfeest voor basisscholieren.

Het was een groot feest bij de ‘onofficiële opening van het Leids Ontzet’, zoals burgemeester Henri Lenferink het noemt. De colleges van burgemeester en wethouders van Leiden, Oegstgeest, Zoeterwoude, Leiderdorp en Voorschoten waren aanwezig.

Ook een team van ILoveLeiden.com was aanwezig en legde het feestje vast op camera.

Jochem Myjer
Het hoogtepunt van de dag kwam toen de Leidse cabaretier Jochem Myjer het podium op stormde. De leerlingen zongen oorverdovend hard mee met zijn lied ‘La La La Leiden’. De komiek heeft zich de afgelopen ontwikkeld tot een kinderidool. Dat komt mede door het kinderboek ‘De Gorgels’ wat hij onlangs uitbracht.

Dichtwedstrijd
Voorafgaand aan het koraal, werd er op de deelnemende scholen een dichtwedstrijd gehouden. De winnaar werd op het Minikoraal bekendgemaakt, Bilal van de Bredeschool Merenwijk met zijn gedicht ‘De Wereld op z’n Kop’. Hij kreeg een beeldje in de vorm van een zilveren schrijfveer.

 

1 oktober 2015 – Échte Leidse hutspot uit stadstuinderij

Tachtig Leidenaars eten de meest Leidse hutspot die in jaren is gemaakt. In de maaltijd zitten namelijk penen die in de stad zelf gekweekt zijn, in stadstuinderij ‘Het Zoete Land’.

Hutspot_2015 702 pxAanvullende ingrediënten worden lokaal ingekocht. Zoals biologisch vlees van Boerderij Buiten Verwachting in Hoogmade en aardappelen en uien van de Hafakker in Noordwijkerhout. De Bitterballerie zorgt voor biologische en vegetarische bitterballen.

Eerste volle oogstjaar
2015 is het eerste volle oogstjaar van ‘Het Zoete Land’. In de stadstuinderij werken zo’n 25 vrijwilligers onder leiding van een professionele tuinder. Er worden vele verschillende groenten, kruiden en bloemen gekweekt. Honderd zogenaamde ‘oogstdeelnemers’ ondersteunen het project financieel en komen wekelijks hun deel oogsten.

 

30 september 2015 – Toekomst Leidens Ontzet: combinatie van oude waarden en nieuwe onderdelen

De 3 October Vereeniging wil de herdenking en viering van Leidens Ontzet best op punten vernieuwen, maar één ding staat als een paal boven water: De vaste onderdelen blijven: “De klassiekers blijven er in,” bezweert voorzitter Michiel Zonnevylle. Gisteren sprak hij tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis over de toekomst van het feest nu steeds meer Leidenaren ‘van buiten’ komen en de 3 oktoberviering dus niet met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Chris de Waard in gesprek met Michiel Zonnevylle over de toekomst van het feest en met Hilde Jansen van smartlappenkoor ‘Er Welt Een Taan’ dat niet alleen gisteren voor een vrolijke noot zorgde, maar dat ook traditiegetrouw doet op 3 oktober op de Botermarkt. Tenslotte komt ook commissaris Eric van Zuijlen van de 3 October Vereeniging nog aan het woord over een van de nieuwe culturele onderdelen: het gedicht van stadsdichter Wouter Ydema.

Hoewel alle tradities van Leidens Ontzet dus veilig zijn bij de 3 October Vereeniging, hoopt voorzitter ZOnnevylle wel een aantal wat meer culturele elementen aan het feest toe te kunnen voegen. Een eerste stap werd dit jaar gezet met een gedicht tijdens de oefening van het koraal in de Hooglandse Kerk, maar ook een verhalenwedstrijd of een klassiek concert zijn opties waarvan Zonnevylle wil bekijken of ze aan het programma kunnen worden toegevoegd.

Op de vraag of de viering zich meer moet gaan richten op hoger opgeleiden antwoordt de voorzitter stellig: “Nee, helemaal niet! Iedereen komt voor de inschrijving van de haring, de koraal… dat zijn gouden onderdelen. Daar hoef je helemaal geen discussie over te voeren.”

Rondom de discussie was er ook ruimte ook de geest te scherpen. De Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek stelde ingewikkelde 3-oktobervragen. Ook was er vermaak. Smartlappenkoor ‘Er welt een traan’ vertolkte Leidse meezingers als ‘Van Leiden zal ik me nooit laten scheiden’ en ‘In ben zo graag in Leiden’.

29 september 2015 – Kermis dit jaar ook op 2e Binnenvestgracht

kermis2015Omdat het plein op de Lammermarkt dit jaar niet beschikbaar is voor de 3 oktoberkermis, worden de attracties komende week op iets andere plekken neergezet dan gebruikelijk. De 2e Binnenvestgracht wordt dit jaar ook kermisterrein. Een enkele grote attractie die normaal op de Lammermarkt zou staan, verkast naar het Stationsplein.

Vroeger werd de kermis op het Schuttersveld gehouden. Dat was toen nog echt een veld zonder bebouwing. (Video: G.N. Meurs, via Erfgoed Leiden)

 

29 september 2015 – Scholieren volgen spoor van de watergeuzen

Scholieren van de 7e en 8e groep van Leidse basisscholen volgden afgelopen week het spoor van de Watergeuzen uit 1574. Stichting De Leidse Rederij stelde voor de leerlingen een skûtsje beschikbaar voor deze Drie Oktobervaartochten. De scholieren herbeleefden zo de intocht van de geuzen in Leiden.

In het spoor van de watergeuzen drie oktobervaartochtenAan boord werden de kinderen verwelkomd door ‘Willem van Oranje’ en een ‘geuzenkapitein’, twee figuren uit de 16e eeuw die een belangrijke rol speelden bij het Beleg en Ontzet van Leiden. De scholieren voeren door de Vliet en het Rapenburg en ontdekten het verhaal van ‘Willem de Zwijger’. Zo leerden zij over de Leidse geschiedenis.

https://vimeo.com/91851703

22 mei 2015 – Gemeente compenseert 3 October Vereeniging voor kleinere kermis

De kleinere kermis rond Leidens Ontzet levert de 3 October Vereeniging geen financiële tegenvaller op. De gemeente compenseert de vereniging voor de mogelijk lagere omzet die wordt veroorzaakt door de bouw van de Lammermarkt parkeergarage. Het kermisterrein is daardoor in elk geval dit jaar, maar mogelijk ook nog in 2016, een stuk kleiner en dat betekent dat er minder pacht binnenkomt. Van de pacht die de kermis opbrengt, betaalt de 3 October Vereeniging de viering en herdenking van Leidens Ontzet.

reuzenradSuperzweefmolen ‘Around the World’ krijgt dit jaar een plekje bij het station. Rond de Lammermarkt is geen plek voor al te grote attracties. Het reuzenrad staat wel op z’n vertrouwde plek.

De afspraken tussen de gemeente en de 3 October Vereeniging blijven voorlopig geheim: “Vanwege de economische belangen van de partijen worden de afspraken niet voor de administratieve afhandeling van de kermis van 2016 openbaar gemaakt,” laat een woordvoerder van de gemeente weten.

 

 

8 mei 2015 – Leiden op z’n kop tijdens 3 oktober-viering

Het thema van Leidens Ontzet is dit jaar: ‘De wereld op z’n kop’. Opvallendste effect van dat thema: de optocht gaat de andere kant op. Maar eigenlijk is het precies andersom. In de eeuwige zoektocht van de 3 October Vereeniging naar een oplossing van de gaten in de optocht werd onderzocht of het zou helpen om de route iets in te korten. Dat is ook fijn voor de muziekkorpsen voor wie de 400 meter waarmee de optocht nu wordt ingekort volgens voorzitter Michiel Zonnevylle echt een verschil maakt. De vereniging verwacht dat de optocht ook beter zal doorlopen en daardoor een half uur korter zal duren.

Voorzitter Michiel Zonnevylle van de 3 October Vereeniging licht de wijzigingen toe.

De bouw van een parkeergarage bij de Lammermarkt heeft ook gevolgen voor de kermis. Die wordt kleiner omdat een flink deel van het plein niet beschikbaar is. Niet alle grote attracties kunnen daarom een plekje krijgen op de Leidse kermis, maar een aantal aansprekende attracties is er ook dit jaar gewoon weer bij. Het reuzenrad staat gewoon op de vertrouwde plek. De reuzenzweefmolen ‘Around the World’ krijgt waarschijnlijk een plek bij het station.

Radio-interview met voorzitter Michiel Zonnevylle over de viering van dit jaar.

Doordat de kermis iets kleiner is dan normaal en alle exploitanten toch graag naar Leiden willen komen, zin er vaak hogere bedragen geboden voor een plek op de 3 oktoberkermis. De financiële schade van die kleinere kermis valt daardoor mee.

Het thema van de viering werd vrijdagavond bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering.

Hoe de overige programma-onderdelen worden ingevuld is voor het eerst in jaren niet bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering van de 3 October Vereeniging die afgelopen avond werd gehouden in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden aan het Rapenburg. Voorzitter Zonnevylle: “Die informatie bleef dan vaak binnen de zaal en we zijn een echte ledenvereniging. Daarom zullen we de verschillende onderdelen van de viering de komende maanden in de stad presenteren bij speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens de Leiden Marathon en de Lakenfeesten.

Bestuurslid Martijn du Prie over de kleinere 3 oktoberkermis in verband met de bouw van de parkeergarage.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2015


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×