Een jaar geleden werd het standbeeld in de aanloop naar 3 oktober nog helemaal opgepoetst. (Archieffoto: Chris de Waard).

VVD wil standbeeld Van der Werf als monument

Leiden bulkt van de monumenten. In totaal zijn het er bijna 3.000. Ruim 1250 rijksmonumenten en 1550 gemeentelijke monumenten. Hofjes, kerken, parken en de archeologische vindplaats Matilo. Maar ook de Sterrenwacht, de Burcht en het stadhuis. En toch, zo vindt de VVD Leiden, ontbreekt er nog een heel belangrijke: het standbeeld met sokkel van burgemeester Van der Werf(f) uit 1884. De VVD twijfelt over de spelling, maar het is met één f. Van der Werf heet trouwens eigenlijk Vermeer, maar veranderde zijn naam omdat hij aan een grote werf woonde. Dat gaf meer status.

“Het standbeeld is een prachtige erfenis die we moeten koesteren,” aldus VVD-raadslid Juliette Gilissen: “Het gaat om de meest bezongen en bejubelde burgervader en held van Leiden. Zonder hem geen Leidens Ontzet, geen geuzenliedjes en geen haring, hutspot en wittebrood.”

Overigens is ook het mozaïek van planten rond de sokkel het beschermen waard. De perkjes beelden het wapen van Leiden uit. De wapenschilden op drie zijden van de sokkel verwijzen naar de waterschappen Rijnland, Delfland en Schieland, waar de strijd om Leiden is gevoerd. De vier bronzen reliëfs vertellen het verhaal van Leidens ontzet.

Cultuur Leiden vanderwerf


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×