Morgen vinden op de Beestenmarkt opnames plaats voor een nieuw programma over tongvallen. (Foto: PR).

Gesproken Nederlands in beeld bij NPO

Morgen staat op de Beestenmarkt het ‘Spreekhok’ van Sprekend Nederland. Er worden opnames gemaakt voor een nieuw webtelevisieprogramma dat tongvallen uit het hele land in beeld gaat brengen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle Nederlandse accenten en de stereotypen die daar over bestaan aan bod komen.

Leids is natuurlijk een van de accenten die een prominente plek krijgt in het programma ‘Spreekhokken’ over tongvallen in Nederland.

De basis van Sprekend Nederland is een app die begin november wordt gelanceerd. De gebruikers spreken teksten in en beoordelen de tongval van andere gebruikers. Op die manier maakt Sprekend Nederland een unieke tijdopname van de manier waarop Nederland spreekt en over verschillende tongvallen denkt. “Met de data die via de app wordt verzameld, kunnen taalwetenschappers nog jaren uit de voeten,” denkt Tom Stienen van de NTR.

In het mediaproject wordt de diversiteit van het gesproken Nederlands op zoveel mogelijk manieren in de schijnwerpers gezet. Zo wil Sprekend Nederland een lans breken voor de minder aanwezige accenten in het Nederlandse medialandschap. Vele bekende Nederlanders, waaronder Dennis Weening voor Den Haag, geven het voorbeeld door naar voren te treden als accent-ambassadeur. Om vervolgens alle Nederlanders onderdeel te maken van het onderzoek start Sprekend Nederland in samenwerking met de NPO een media-offensief. Een belangrijke rol is weggelegd voor Spreekhokken: een serie die vanaf 11 november wekelijks zal verschijnen op NPO3.nl.

De opnames starten morgen in Leiden. De makers van Sprekend Nederland reizen met het ‘Spreekhok’ twee weken door het land. Een deelnemer wordt opgepikt en meegenomen naar een plek waar zijn of haar tongval zelden voorkomt. Een ‘local’ neemt plaats tegenover de andere deelnemer in het Spreekhok. De twee onbekende horen elkaar spreken, terwijl ze elkaar niet kunnen zien. Welk waardeoordeel hangen ze aan elkaars tongval op, en wat blijft hiervan over na de eerste ‘echte’ ontmoeting?

Trots op je tongval? Opgeven kan via www.NPO3.nl/spreekhokken.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×