Leiden vangt 120 vluchtelingen op in de Drie Octoberhal. Ook in Voorschoten wordt zo'n aantal opgevangen in de hal Vliethorst. Vrijwilligers van het Rode Kruis  in Leiden assisteren bij de begeleiding van de opgevangen vluchtelingen. (Foto's: Jan van der Sluis en Emile van Aelst).

Leiden vangt honderdtwintig vluchtelingen op in 3 Octoberhal

Op dit moment worden in de 3 Octoberhal in de Mors 120 bedden klaargezet voor de noodopvang van vluchtelingen. Dat heeft burgemeester Lenferink vanavond bekend gemaakt. Leiden heeft het COA laten weten dat er in regionaal verband ongeveer 240 mensen kunnen worden opgevangen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

Chris de Waard sprak vanavond met de burgemeester over de noodopvang van zo’n 250 vluchtelingen in Leiden en Voorschoten.

Burgemeester Lenferink laat in een verklaring weten dat Leiden gewend is om mensen die in nood zijn een veilig onderkomen te bieden: ” Sommigen blijven tijdelijk, anderen zijn door de eeuwen heen gebleven.” Leiden trekt op dit moment samen op met de gemeente Voorschoten. ook die gemeente stelt per direct 120 plekken beschikbaar.

Update (22.45 uur)

Om 21.30 uur staan een stuk of zes mensen op de parkeerplaats van de 3 Octoberhal. De parkeerplaats is niet ongewoon vol, of leeg. In de buurt patrouilleren wat meer politie-auto’s dan gebruikelijk. Het is rustig. In de felverlichte hal is het Rode Kruis bezig geweest 120 veldbedden te plaatsen. Op de bedden twee plastic zakjes. In het ene een deken; in het andere, volgens een vrijwilliger, “zeep, scheermesjes, dat soort dingen”. In zijn persconferentie zal burgemeester Lenferink twintig minuten later de opvang karakteriseren als “sober”.

De opvang lijkt Leiden te overvallen. Toch is dat een verkeerde voorstelling van zaken. Wat in werking trad is het rampenplan, en rampen kondigen zich niet dagen van tevoren aan maar komen plots. De burgemeester is eind van de middag op de hoogte gesteld van de komst van de honderdtwintig. Dan gaat de hele machinerie van het rampenplan in werking, zoals het ook zou gaan bij een watersnood.

Uit de persconferentie blijkt dat de vluchtelingen maximaal twee keer 72 uur blijven. “Maximaal een week” in de woorden van de burgemeester. Zaterdag zal Vluchtelingenwerk voor informatie en advies aanwezig zijn. De meeste mensen zitten vol met vragen, maar zoals wethouder Roos van Gelderen aangaf “het is nu eerst zaak ze een bed en onderdak te bieden, zodat ze niet op straat moeten blijven”.

De burgemeester gaat er van uit dat Leiden de vluchtelingen ook kán opvangen, zeker omdat het ‘maar’ een week betreft. Wie de hal zag, kan zich ook niet voorstellen dat iemand daar met plezier zit. Het is inderdaad sober en verre van een ‘luxe hotel’. Iemand zelfs dát willen ontzeggen, roept veel vragen op.

Ergens rond middernacht zullen de eerste vluchtelingen aankomen in Leiden (en Voorschoten).
(Update: Jan van der Sluis).

Kort na 22.30 uur is de eerste bus met vluchtelingen uit Ter Apel bij de 3  Octoberhal gearriveerd. (Foto’s: Emile van Aelst).

Leiden Politiek Vluchtelingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×