Brigitte in actie tijdens een van de obstakelkoersen (foto: Barbellbimbo).

Leidse studente Brigitte Sukèl naar WK Obstacle Run in VS

In het weekend van 17 en 18 oktober vindt het Obstacle Course Racing World Championship, oftewel het Wereldkampioenschap Obstacle Running plaats. In King’s Domain Nature Reserve nabij Cincinnati, Ohio in de Verenigde Staten gaan zowel mannen als vrouwen de strijd aan met een pittige obstakelkoers.
Een van de deelnemers is Brigitte Sukèl, studente Nederlands aan de Universiteit Leiden.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/228022154″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
Brigitte Sukèl over haar kwalificatie voor het WK Obstacle Running.

Kwalificatie
De kwalificatie voor het wereldkampioenschap werd in juni al binnengehaald, tijdens de Strong Viking Water Edition in Nijmegen. Om een ticket te bemachtigen, moest Brigitte bij de eerste tien vrouwen eindigen van haar leeftijdscategorie. Met een vierde plaats voldeed ze, tot haar verrassing, ruim aan die eis. “Ik had een eventuele kwalificatie volgend jaar pas verwacht. Ik deed mee om te kijken wat er van me verwacht werd, zodat ik
een beeld had van wat ik kon gaan verbeteren.”

Veel tijd om stil te staan bij het succes had ze niet. Er moest namelijk veel geregeld worden om naar het WK te kunnen gaan. Daarnaast vroegen studie en training ook veel tijd. “Het is heel snel gegaan”, concludeert Brigitte.

Doel voor Wereldkampioenschap
Komende zaterdag staat ze op het WK aan de start van de individuele wedstrijd. Iedere deelnemer krijgt bij de start een bandje. Brigitte’s hoofddoel is om dit bandje niet te verliezen. “Als je een obstakel niet haalt, moet je het bandje inleveren. Je krijgt dan een tijdstraf en doet niet meer mee voor het podium.” Naast het behouden van het bandje heeft Brigitte nog een ander doel. “Een top-tien plaatsing in mijn leeftijdscategorie zou ontzettend mooi zijn, maar daar durf ik nu nog niet te veel op te hopen.”

Sponsors
Omdat de sport nog onbekend is, ontbreekt sponsoring of andere ondersteuning grotendeels. Hierdoor was Brigitte vooral aangewezen op haar omgeving. “Mijn familie heeft een groot deel van de reis gesponsord.” Een bijzondere vermelding verdient haar oma, die zelf nog marathons loopt. “Ze gaat met mij mee naar Ohio en zij sponsort ook een groot deel van de reis.”

Avonturen volgen
Brigitte is te volgen via @barbellbimbo op Instagram en via haar website barbellbimbo.wordpress.com. Daar zal ze onder andere verslag doen van het Wereldkampioenschap. Daarnaast vinden geïnteresseerden er blogs over trainingen, wedstrijden en meer achtergrond bij de sport, zoals dieet, doelen stellen en dergelijke.

Nieuwe sport
Obstacle running is een vrij nieuwe sport. Het is een obstakelkoers met elementen die geïnspireerd zijn op militaire stormbanen en de survivalsport. Naast hardlopen en zwemmen moeten deelnemers onder andere tijgeren, zwaaien langs monkeybars, over muren klimmen en door sloten waden. Ook worden in veel koersen mentale obstakels opgenomen, zoals van (hoge) kliffen in het water springen. Fysieke kracht en een goede conditie zijn niet voldoende. Ook behendigheid, techniek en coördinatie spelen een belangrijke rol.

De sport is wereldwijd groeiende. Ook in Nederland neemt de populariteit toe. “Twee jaar geleden kende bijna niemand deze sport. Eind september waren er 23.000 deelnemers aan Mudmasters in Biddinghuizen”, zegt Brigitte daarover. De sport richt zich in ons land vooral op recreanten.

Voor de wedstrijdklasse, waar Brigitte in deelneemt, komen steeds meer regels en bepalingen. De sport zoekt de grenzen steeds verder op. Er bestaat nu zelfs de mogelijkheid een 24-uurs-race met obstakels te lopen.

Ook Brigitte blijft haar grenzen verleggen: zij heeft haar eerste marathon met obstakels in maart 2016 gepland staan.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×