Tromboseonderzoekers van het LUMC gaan een samenwerkingsverband aan met drie andere Nederlandse universitaire ziekenhuizen. (Archieffoto: Chris de Waard).

LUMC gaat unieke samenwerking aan in tromboseonderzoek

De tromboseonderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) slaan de handen ineen met vier Nederlandse academische ziekenhuizen. Het LUMC, AMC Amsterdam, UMCU Utrecht en UMCG Groningen grijpen vandaag de Wereld Trombose Dag aan om het Dutch Thrombosis Network (DTN) te lanceren.

Het netwerk stelt dat de ziekte veneuze trombo-embolie onderbelicht is. Dat terwijl deze ziekte de derde meest voorkomende hart en vaatziekte is, na het hartinfarct en herseninfarct. Daarom wil het nieuwe netwerk nationale samenwerking in onderzoek naar de ziekte verbeteren.

Uniek in de wereld
Het netwerk zal bestaan uit klinische en niet-klinische tromboseonderzoekers. “Deze combinatie van expertise en samenwerking is uniek in de wereld, en draagt bij aan onze positionering en samenwerking met bestaande VTE-netwerken in bijvoorbeeld Canada en Frankrijk”, aldus professor Menno Huisman van het LUMC. Het netwerk heeft vandaag ook meteen haar nieuwe website gelanceerd.

Longembolie
Een longembolie, de ernstigste vorm van veneuze trombo-embolie, is een belangrijke oorzaak van sterfte onder in het ziekenhuis opgenomen patiënten. Ook heeft de huisarts vaak moeite om vroegtijdig de juiste diagnose te stellen; de klachten van een longembolie worden dan initieel toegeschreven aan andere ziektes en daardoor te laat op juiste wijze behandeld.

‘Trombose goed behandelbaar’
De Wereld Trombose Dag bestaat om meer bewustzijn over trombose te creëren. “Daar wil het Dutch Thrombosis Network graag bij aansluiten,” vertelt professor Menno Huisman. “Met de oprichting van DTN geven wij een nieuwe impuls aan het Nederlandse tromboseonderzoek. Onze doelstelling is het verbeteren van kennis over trombose en zorg voor patiënten met deze veel voorkomende hart- en vaatziekte. Onze boodschap luidt: trombose is in de meeste gevallen goed behandelbaar en valt te voorkomen,” aldus Huisman.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×