Presentatie 'Nestorkroniek' bij Van Stockum

Het eerste exemplaar van ‘Nestorkroniek, De oudste geschiedenis van het Kievse rijk’ vertaald door Hans Thuis wordt donderdag 29 oktober gepresenteerd bij Van Stockum in Leiden.

Tijdens de presentatie zal Hans Thuis vertellen over de totstandkoming van zijn vertaling en ingaan op de problemen waar hij tegenaan liep. Ook zal hij een aantal bijzondere episoden in de Nestorkroniek belichten. Vervolgens zal Marc Jansen, auteur van onder andere Grensland. Een geschiedenis van Oekraïne, de historische aspecten aan de orde stellen en ingaan op de historiografische controverse tussen Russen en Oekraïners ten aanzien van de eerste Oost-Slavische staat.

De Nestorkroniek is de oudste Oost-Slavische bron voor de geschiedenis van het Kievse Rijk, dat door Russen, Oekraïners en Wit-Russen als hun bakermat wordt beschouwd. De kroniek is in het begin van de twaalfde eeuw geschreven door monniken van het Kievse Holenklooster. Zij schetsen een levendig beeld van de geschiedenis, cultuur en samenleving van het rijk, hier ‘Roes’ geheten, vanaf het midden van de negende eeuw tot het tweede decennium van de twaalfde eeuw.

Voor het eerst verschijnt een volledige Nederlandse vertaling, van de hand van Hans Thuis, die voor zijn boek ook de fraaiste illustraties uit dit handschrift selecteerde.

De presentatie vindt plaats in Boekhandel Van Stockum aan de Breestraat. Inloop start om 18.30 uur en de presentatie begint om 19.00 uur. Meer informatie vind je op de website van Van Stockum.

Leiden Nieuws Stockum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×