Een groep van zo'n 120 vluchtelingen verbleef een week in Leiden. Inmiddels zijn ze overgebracht naar een noodopvanglocatie in Oegstgeest. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Groep Kok: Vragen over gezondsheidsrisico's door vluchtelingenopvang

Raadslid Tomas Kok van de Groep Kok wil van het Leidse college weten of de noodopvang van vluchtelingen in Leiden gepaard is gegaan met gezondheidsrisico’s. Kok verwijst daarbij naar de gemeente Overloon in Noord-Brabant, waar eind september in een asielzoekerscentrum bij vijf asielzoekers open tuberculose is vastgesteld. Dat was trouwens wel in september 2014.

Kok wil onder andere weten welke procedures er gevolgd worden bij het waarnemen van symptomen en bij het daadwerkelijk vaststellen van een besmettelijke ziekte. Ook vraagt hij of het college garant staat voor de volksgezondheid.

Kok: “Normaal gesproken zijn we in het westen alert op reizigers die ziektes uit verre landen mee kunnen brengen. Maar nu houden we een volksverhuizing van meer mensen dan we op kunnen vangen. Een deel daarvan mag direct via een noodvoorziening naar Leiden.” Hij vraagt zich af of die mensen medisch zijn gescreend.

Normaal gesproken worden vluchtelingen in het aanmeldcentrum in Ter Apel medisch onderzocht. Dat gebeurt nu niet. “De vluchtelingenstroom is te groot, waardoor is besloten om zo’n medische check later te doen,” zo laat regiomanager Bert Slager van Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord weten. Hij voegt er aan toe dat er nauwelijks risico’s aan die werkwijze zijn verbonden: “De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en daar komt geen tuberculose voor. bovendien wordt er wel op eventuele symptomen gelet”.

Leiden Politiek Regio Vluchtelingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×