Bewoners Albert Verweijstraat tegen renovatieplan De Sleutels

Enkele tientallen bewoners van de Albert Verweijstraat en omgeving waren gisteravond naar het gebouw van speeltuinvereniging Westerwartier in de Ten Katestraat gekomen om te praten over de onderhoudsplannen die woningbouwvereniging De Sleutels in de buurt heeft. Vanaf januari wil De Sleutels aan de slag met in totaal 163 eengezins-, beneden- en bovenwoningen in de Albert Verweij-, Jacques Perk-, Kneppelhout-, Louis Couperus- en Lodewijk van Deijsselstraat. Ook de eengezinswoningen aan de Herman Gorterstraat en de Frederik van Eedenlaan worden als het aan De Sleutels ligt aangepakt.

De woningen zijn energetisch verouderd en met de ingrepen wil de corporatie ze veel beter isoleren. De maatregelen bestaan uit isolatie van het dak en gevel, nieuwe kozijnen met HR++ glas, uitbreiding van de badkamer van een deel van de bovenwoningen en vernieuwing van badkamer, keuken en toilet. Na de ingreep moeten alle  woningen energielabel A krijgen.

De bewoners zijn wel blij met de ingrepen die De Sleutels wil doen, maar vrezen hogere huren. De woningbouwvereniging spreekt namelijk over woningverbetering, terwijl het de bewoners gewoon om het wegwerken van achterstallig onderhoud gaat. Drie van hen, Chris Wolf, Marco Krielaart en Zdravko Mircevski, kregen gisteravond van de overige bewoners het mandaat om de renovatievoorwaarden met De Sleutels te heronderhandelen. De Sleutels heeft de afgelopen periode het draagvlak onder de bewoners gepeild. Dat is er nauwelijks, stelt Krielaart in een brief aan de buurt: “De afgelopen dagen hebben we meer dan 50 schriftelijke verklaringen van bewoners ontvangen, waarin ze aangeven niet akkoord te gaan met de renovatieplannen.”

De bewoners zijn ontevreden over zowel de plannen zelf, als over de door De Sleutels aangeboden compensatie. Krielaart: “De werkzaamheden duren 15 werkdagen per woning. Tijdens die werkzaamheden moeten de bewoners gebruik maken van een chemisch toilet. Douchen kan zelfs helemaal niet in de woningen en moet elders gebeuren. Ook moeten de bewoners hun woning met folie afplakken en hun spullen in verhuisdozen doen. Ook moeten ze de woning na afloop zelf schoonmaken. Voor al die ongemakken krijgen we een vergoeding van 355 euro, en we moeten wel gewoon de huur doorbetalen, terwijl we kamperen in ons eigen huis. Door de renovatie, waarbij ook asbest wordt verwijderd, veranderen bovendien de afmetingen van bijvoorbeeld kozijnen. daardoor passen bij veel mensen de gordijnen of zonwering niet meer. Voor vloerbedekking geldt hetzelfde.” Ook de compensatie die de bewoners daarvoor krijgen, 405 euro, vinden de huurders veel te laag.

Renovatie Verwijstraat (5)

“Dat is bovendien inclusief het overbodig worden van boilers en gasgeisers,” besluit Krielaart die nu namens zijn medebewoners opnieuw met De Sleutels gaat onderhandelen over de plannen. “Ze moeten een draagvlakmeting doen voorafgaand aan de renovatie. Het wettelijk minimum is 70% instemming. Dat haalt De Sleutels bij lange na niet. Maar we gaan ondanks die machtspositie niet te hoge eisen stellen. We willen zaken doen, geen ruzie maken.”

 

Voor de upgrade van de 163 woningen heeft De Sleutels 10 miljoen euro uitgetrokken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×