De zogenaamde 'noordelijke blokken' in de Kooi zijn gesloopt. De centrale blokken zouden gerenoveerd worden, maar De Sleutels onderzoekt nu toch ook of sloop niet beter is. Ondertussen worden de woningen tijdelijk verhuurd.

Raad akkoord met tijdelijke verhuur centrale blokken in de Kooi

De Leidse gemeenteraad is in meerderheid akkoord met het tijdelijk verhuren van leegstaande woningen in de ‘centrale blokken’ in de Kooi door woningbouwvereniging De Sleutels. Alleen de SP is daar erg op tegen. Raadslid Han Dirks is bang dat deze tijdelijke verhuur de opmaat is naar een sloopbesluit voor de woningen. Die verkeren in slechte staat en er is een ingrijpende¬†renovatie nodig om ze weer toekomstbestendig te maken. Dat gaat z√≥ veel kosten dat De Sleutels inmiddels onderzoekt of sloop en nieuwbouw toch niet beter is. Dat zou net zo veel kosten en betere woningen opleveren.

Veel partijen in de Leidse raad leggen die link nu niet. Tijdelijke verhuur is in orde, want anders staan de woningen maar nodeloos leeg. De eerste vijf zijn al onbewoond en dat gaan er de komende tijd veel meer worden, want of er nu wordt besloten tot renovatie of sloop, het gaat sowieso om een periode van een jaar of twee dat er geen mensen kunnen wonen.

Normale verhuur kan volgens wethouder Laudy niet meer. De woningen zijn in slechte staat en nu duizenden euro’s investeren in een opknapbeurt zou kapitaalvernietiging zijn. Tijdelijke verhuur tegen een gereduceerd tarief vindt hij daarom een goede oplossing.

Of de woningen in de toekomst worden vervangen door nieuwbouw of worden gerenoveerd, moet de komende tijd blijken. In 2009 is door De Sleutels afgesproken met bewoners dat er gerenoveerd wordt. Ook de gemeenteraad ging toen niet akkoord met sloop en nieuwbouw. De meeste partijen willen nu, net als de wethouder, afwachten wat het hernieuwde overleg tussen De Sleutels en de bewonerscommissie oplevert. “Maar er moeten wel echt nieuwe feiten op tafel komen, willen we alsnog instemmen met sloop,” zo vonden gisteravond meerdere partijen die zich er in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling over bogen.

Leiden Politiek Oude Kooi


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×