Renovatie ‘Centrale Blokken’ in de Oude Kooi officieel van start

2

Er wordt al een tijdje flink gewerkt in de Oude Kooi waar woningbouwvereniging De Sleutels het komende jaar in totaal 139 sociale huurwoningen zeer grondig renoveert. Feitelijk blijven alleen de voorgevels staan van de huizen aan de Parkstraat, de Lokbokstraat, de Javastraat en een deel van de Atjehstraat. “En daarachter zetten we nieuwe woningen”, zegt directeur Gerda van den Berg van De Sleutels.

Chris de Waard sprak bij de officiële start van de renovatie met Sleutels-directeur Gerda van den Berg, bewoner en tevens Sleutelstad-dj Marc de Roo en met wethouder Fleur Spijker die zelf in de wijk opgroeide.

Eigenlijk wilde De Sleutels de centrale blokken slopen en vervangen voor hoogwaardige  nieuwbouw. Net zoals even verderop is gebeurd bij de zogeheten ‘Noordelijke Blokken’, maar daar stak de politiek eind 2016 een stokje voor. De door de beroemde architect Jesse ontworpen woningen werden beeldbepalend geacht en kregen de status van gemeentelijk monument. Daarmee was sloop van de baan en maakte De Sleutels een plan voor ‘hoogniveaurenovatie’.

De bewoners van de Centrale Blokken zijn de afgelopen najaar allemaal verhuisd. Zo’n veertig bewoners kozen voor een wisselwoning. Over een jaar verhuizen ze dan terug naar hun gerenoveerde oude woning. Anderen hebben definitief een ander onderkomen gevonden, zowel binnen als buiten de wijk.

 

Delen

2 reacties

  1. Jan Dool

    Blijf het zonde van het geld vinden wat er in die oude huizen word gestopt. Persoonlijk had ik veel liever nieuwbouw op die plaats gezien. Ik ben er ook bang voor dat eventuele financiële tegenvallers worden verhaald op de huurders van Woningbouwverenigingen De Sleutels. Maar zolang er mensen zijn die vast willen houden aan het verleden zal dit vast ergens anders ook nog wel gebeuren helaas.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline