In de Van Speijkstraat brandt de straatverlichting om twee uur 's middags nog steeds. (Foto: Rolf Eijgenraam).

Straatverlichting in Leiden totaal ontregeld

De straatverlichting in Leiden is behoorlijk ontregeld. Het licht gaat ’s avonds vaak niet op tijd of helemaal niet aan, waardoor de straten donker blijven. Overdag blijft het licht op sommige plaatsen in de stad tot laat in de middag branden. Netwerkbeheerder Liander is al bijna drie weken, zonder enig succes, op zoek naar een oplossing. Het is niet duidelijk hoe lang de storing nog gaat duren.

“Gewoonlijk wordt alle straatverlichting tegelijk aan en uit gezet door een signaal dat automatisch via het netwerk wordt verstuurd,” legt Mark Ringelenstein, storingscoördinator van Liander, uit. De signaalstoring wordt volgens hem veroorzaakt door een ‘vervuiling’ op het netwerk. ‘We doen momenteel metingen om er achter te komen waar de vervuiling zit.”

Tijdelijke oplossing
Als tijdelijke oplossing stuurt Liander nu meermaals het signaal naar de straatverlichting in de stad. “Na een tijdje lukt het dan meestal wel,” aldus Mark Ringelenstein. Maar veelal lijkt dit niet te werken. Zo brandt nu, om twee uur ’s middags nog steeds de straatverlichting in delen van de stad.

Voorlopig is er nog geen blijvende oplossing gevonden, Liander heeft aangegeven dat het nog niet duidelijk is wanneer die er wel is. Ruim twee weken geleden meldde de gemeente Leiden al op de hoogte te zijn van de storing.

Klachten
Op Twitter kwamen meerdere klachten aan het licht over de haperende straatlantaarns ’s avonds. Zo bleken veel inwoners van de Leidse Merenwijk last van de signaalstoring te hebben.

Verantwoordelijk
Op Twitter reageerde netwerkbeheerder Liander verrassend genoeg dat ‘de gemeente hierover gaat’. De gemeente geeft juist in hun verklaring aan dat Liander degene zijn die zoeken naar de oorzaak en een oplossing van het probleem.

112 Sleutelstad Leiden liander


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×