De gevelreclames, zoals hier aan de Steenstraat, waren met het vaststellen van het huidige modellenboek in 2009 al kleiner geworden. (Foto: Google maps).

Nieuwe reclameregels voor historisch centrum

Voor gevelreclames en uitstallingen komen er in Leiden nieuwe regels. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een nieuw modellenboek vastgesteld. Nu is het aan de gemeenteraad om deze definitief goed te keuren. Het oude modellenboek stamt uit 2009 en is toen in het leven geroepen om de steeds groter wordende gevelreclames in de binnenstad beter te laten passen in het historische stadsbeeld.

In het nieuwe modellenboek staat wat wel en niet mag. Lichtbakken mogen straks niet meer, losse letters die licht geven juist wel. Vlaggen aan de gevels en klapborden met reclame mogen ook niet meer. Bloemen en groente uitstallen als bloemenwinkel en groenteboer weer wel. Leidraad bij de regels is: draagt het bij aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De gemeente trekt ook 50.000 euro subsidie extra uit voor winkeliers die hun gevel willen aanpassen aan de nieuwe regels.

Het modellenboek gevelreclame en uitstallingen is samen met winkeliers, horecaondernemers, vastgoedeigenaren, makelaars, bewoners, gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van de gemeente Leiden vernieuwd. Het modellenboek geeft de regels en wensen ten aanzien van reclame-uitingen in de Leidse binnenstad weer.

 

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×