Afbeelding van een steunhart zoals het LUMC nu voortaan ook permanent plaatst. (Afbeelding: PR).

Voortaan ook permanent steunhart LUMC

Het LUMC krijgt een vergunning van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een permanent steunhart te plaatsen bij patiënten met chronisch hartfalen die niet in aanmerking komen voor een harttransplantatie. Het LUMC is het enige ziekenhuis in Nederland dat een dergelijk steunhart bij deze groep patiënten plaatst.

Het is 5 jaar geleden dat artsen van het LUMC voor het eerst een steunhart plaatsten als definitieve oplossing bij een patiënt met ernstig hartfalen. De man was afgewezen voor een harttransplantatie en zijn conditie was heel slecht. Inmiddels kregen 35 patiënten in Leiden zo’n permanent steunhart. De ingreep blijkt veilig en geeft deze mensen een hogere overlevingskans en een betere kwaliteit van leven. Maar door onbekendheid verwijzen cardiologen nog lang niet alle patiënten door voor wie een steunhart een oplossing zou zijn.

“De patiënten die bij ons een permanent steunhart kregen, spreken van een nieuwe geboorte”, vertelt thoraxchirurg dr. Meindert Palmen. “Deze mensen waren zeer ziek en raakten van een paar passen al uitgeput. Er zijn heftige verhalen bij. Bijvoorbeeld van jonge mensen die tegen kanker waren behandeld, maar van wie het hart beschadigd was door de chemotherapie en die een slechte prognose hadden. Nu pakken zij hun leven weer op.”

Tot vijf jaar geleden konden Nederlandse artsen niets doen voor patiënten met uitbehandeld hartfalen die te slecht waren voor een harttransplantatie. Toen bedacht cardiologe dr. Harriette Verwey dat een permanent steunhart voor hen wellicht een oplossing was. Bij hartfalen is het meestal de linker hartkamer die slecht functioneert. De linkerhartkamer krijgt zuurstofrijk bloed binnen en pompt dat via de aorta door het lichaam. Het steunhart neemt de pompfunctie over.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×