(Foto's: Maaike Lek).

Wethouder slaat eerste paal ongelijkvloerse kruising Plesmanlaan

Wethouder Robert Strijk heeft gistermiddag hoogstpersoonlijk de ‘eerste paal’ van de toekomstige ongelijkvloerse kruising op de Plesmanlaan geheid. Wanneer de kruising over een jaar af is, kunnen automobilisten en fietsers op dit enorm drukke punt zonder voor een stoplicht te wachten doorrijden naar hun bestemming. “Hier gaan Leidenaren direct iets van merken”, vertelt wethouder Robert Strijk (Economie): “Veel mensen zullen herkennen dat je de file inrijdt als je vanaf de A44 Leiden in wilt. Vanaf volgend jaar rijdt je hier een stuk gemakkelijker de stad binnen.”

Ontsluiting Bio Science Park
Met de werkzaamheden aan de Plesmanlaan is aannemer Heijmans officieel gestart met de uitvoering van het project ‘Ontsluiting Bio Science Park’, dat zij in opdracht van de gemeente Leiden uitvoert. Door de werkzaamheden wordt niet alleen de ontsluiting naar het Leiden Bio Science Park verbeterd, maar ook de doorstroming van verkeer op de nabijgelegen wegen in de stad.

Betere, veiligere doorstroming
De nieuwe infrastructuur zorgt voor een betere doorstroming van auto’s, vrachtverkeer en openbaar vervoer. Ook komt er een veilige onderdoorgang voor fietsers en voetgangers. Er komt een fietstunnel onder de Dr. Lelylaan en de bestaande tunnel voor langzaam verkeer bij de Verbeekstraat wordt verbeterd met nieuwe verlichting en betegeling. “Er fietsen ieder etmaal zo’n 6.000 studenten over al die ingewikkelde rotondes. Dat is uitermate gevaarlijk,” vertelt Willem te Beest, vice-voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Leiden. In de nieuwe infrastructuur parkeren automobilisten direct hun auto in één van de nieuwe parkeergarages. “Dan is het park autoluw.”

R-net
Er worden voor het openbaar vervoer extra faciliteiten en ruimte aangelegd op de Plesmanlaan. Vanaf 2020 moet namelijk ook het R-net (het regionale busnetwerk Randstad-net) gebruik maken van deze vernieuwde route. Naar verwachting is de nieuwe infrastructuur eind 2016 gereed.

Leidse Ring
Dit project is onderdeel van omvangrijke werkzaamheden om niet alleen het Bio Science Park, maar de hele stad beter bereikbaar te maken. “Dit is meteen ook de start van de bouw van de Leidse Ring”, aldus wethouder Strijk. De Leidse Ring wordt een doorgaande route voor de Leidse agglomeratie. Het duurt nog zeker vijf jaar tot alle werkzaamheden rond die nieuwe infrastructuur afgerond zijn.

Economie Leiden Politiek Science ongelijkvloersekruising


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×