College positief over containerwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad positief geadviseerd over het burgerinitiatief Wonen Out of the Box. De initiatiefgroep stelt voor om duurzame en betaalbare containerwoningen op het Wernink-terein te plaatsen.

 

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over het burgerinitiatief Wonen Out of The Box. Maarten Mulder vroeg initiatiefneemster Maartje Bronkhorst naar de plannen met de containerwoningen.

 

De voorkeurslocatie voor de containerwoningen is het Wernink-terrein. Op dit terrein gebeurt momenteel weinig en zou daarom een geschikte locatie kunnen zijn. In het plan worden zeecontainers omgebouwd tot woningen. De gemeenteraad moet nu besluiten of het plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Chique en duurzaam
Volgens initiatiefneemster Maartje Bronkhorst worden de containerboxen chique woningen die zich lenen voor groen en duurzaam wonen. “De woningen zouden veel minder CO2 uitstoot hebben dan traditionele woningen en kunnen ook worden uitgerust met zonnepanelen, warmtepompen en andere eneriebesparende oplossingen. Daarnaast wordt er bij het bouwproces van dergelijke woningen energie bespaart en zijn de containers weer om te bouwen en her te gebruiken.”

Erfpacht
Het is nog onduidelijk wanneer de eerste containerwoningen gerealiseerd kunnen worden. Bronkhorst: “Na het positieve advies moet nu eerst de gemeenteraad het project omarmen. De grond op het Wernink-terrein is niet van de gemeente, maar valt onder het erfpacht. We zullen dus met de houder van het erfpacht om de tafel moeten. Als blijkt dat we toch niet op deze locatie terecht kunnen zullen we opzoek gaan naar andere mogelijkheden.”

Plan indienen
Ook burgemeester Lenferink is positief over het burgerinitiatief. “In Leiden kunnen burgers met een goed idee een plan indienen bij de gemeenteraad. De gemeenteraad kijkt vervolgens of ze hier iets mee kunnen en vragen het college om advies. Het college vindt Wonen Out of The Box een leuk idee en vindt het goed dat mensen op deze manier zelf met hun woonsituatie aan de slag willen. Men moet er wel rekening mee houden dat niet alles zo makkelijk is als het lijkt en dat niet alles mogelijk is.”

Nieuws Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×