College positief over containerwoningen

15

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad positief geadviseerd over het burgerinitiatief Wonen Out of the Box. De initiatiefgroep stelt voor om duurzame en betaalbare containerwoningen op het Wernink-terein te plaatsen.

 

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over het burgerinitiatief Wonen Out of The Box. Maarten Mulder vroeg initiatiefneemster Maartje Bronkhorst naar de plannen met de containerwoningen.

 

De voorkeurslocatie voor de containerwoningen is het Wernink-terrein. Op dit terrein gebeurt momenteel weinig en zou daarom een geschikte locatie kunnen zijn. In het plan worden zeecontainers omgebouwd tot woningen. De gemeenteraad moet nu besluiten of het plan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Chique en duurzaam
Volgens initiatiefneemster Maartje Bronkhorst worden de containerboxen chique woningen die zich lenen voor groen en duurzaam wonen. “De woningen zouden veel minder CO2 uitstoot hebben dan traditionele woningen en kunnen ook worden uitgerust met zonnepanelen, warmtepompen en andere eneriebesparende oplossingen. Daarnaast wordt er bij het bouwproces van dergelijke woningen energie bespaart en zijn de containers weer om te bouwen en her te gebruiken.”

Erfpacht
Het is nog onduidelijk wanneer de eerste containerwoningen gerealiseerd kunnen worden. Bronkhorst: “Na het positieve advies moet nu eerst de gemeenteraad het project omarmen. De grond op het Wernink-terrein is niet van de gemeente, maar valt onder het erfpacht. We zullen dus met de houder van het erfpacht om de tafel moeten. Als blijkt dat we toch niet op deze locatie terecht kunnen zullen we opzoek gaan naar andere mogelijkheden.”

Plan indienen
Ook burgemeester Lenferink is positief over het burgerinitiatief. “In Leiden kunnen burgers met een goed idee een plan indienen bij de gemeenteraad. De gemeenteraad kijkt vervolgens of ze hier iets mee kunnen en vragen het college om advies. Het college vindt Wonen Out of The Box een leuk idee en vindt het goed dat mensen op deze manier zelf met hun woonsituatie aan de slag willen. Men moet er wel rekening mee houden dat niet alles zo makkelijk is als het lijkt en dat niet alles mogelijk is.”

Delen

15 reacties

 1. “Men moet er wel rekening mee houden dat niet alles zo makkelijk is als het lijkt en dat niet alles mogelijk is.”

  Ik zeg het niet graag, maar in dit geval ben ik het helemaal eens met kameraad Lenferink.
  Dit hele roze wolk verhaal over de zogenaamde voordelen van het ombouwen van containers tot woningen is al vele malen lek geschoten, zowel in theorie als in de praktijk.

  Voor hen die er wat dieper in willen duiken, hier een aardig artikel met een opsomming van 7 punten waarom het sprookje niet werkt:
  http://www.archdaily.com/773491/opinion-whats-wrong-with-shipping-container-housing-everything

 2. niet gek zo een container flat lijkt net de haven in rotterdam alleen het uitzicht is anders.

  • Gerard van der Veer op

   Denis, ik gun je een fijn weekend maar je laten wegkomen met onzindelijk redeneren doe ik niet.
   *
   Wie denkt “Waar heeft Dennis het over, ‘gefrustreerd reageren’?” – zie http://sleutelstad.nl/2015/11/04/extra-slaaplocatie-daklozen-in-beeld-voor-winterregeling/#comment-244853. Het is meer Dennis die er niet van houdt serieus genomen te worden.
   *
   De Telegraaf: ik weet niet of je (niet) WILT discrimineren maar, zoals de Telegraaf zelf stelt, dat dat FEITELIJK te gebeuren staat is dreigend probleem: “Als het beleid voor woningzoekende vluchtelingen wordt versoberd, treedt er volgens docent internationaal recht aan de UvA Maarten den Heijer wel een ander probleem op. „Dat plan is in strijd met internationale vluchtelingenverdragen en Europese afspraken. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning zijn officieel ook gewoon Nederlanders. Ze betreden de huizenmark als daklozen, dus is er sprake van een noodsituatie. Je kunt niet discrimineren.” ”
   *
   De Telegraaf herhaalt ook iets anders dat je maar niet tot je door laat dringen, of wilt laten dringen. “De Vereniging Nederlandse Gemeenten denkt dat Nederlanders op een wachtlijst mogelijk ook van de vluchtelingencrisis kunnen profiteren. „Een gemeente die honderden vluchtelingen moet huisvesten, kan ook doorpakken en extra huizen uit de grond stampen of meer kantoorpanden ombouwen tot woonruimte.” ”
   *
   Dat laatste is in Leiden expliciet het plan, mede om draagvlak bij de bevolking te behouden. Het is daarom wat gemakkelijk het te blijven voorstellen als “De gewone Leidenaar/Nederlander wordt achtergesteld bij de vluchteling/buitenstaander”, in jouw woorden “zoals je leest feitelijk met info komt over hoe Nederlanders behandeld worden in hun land”
   *
   Wat is dat toch, wat levert het op? Vind je het LEKKER je te beklagen, eventueel voor of namens anderen (d.w.z: optreden als Ridder)?
   *
   En waarom lijk je zonder bezwaar over bestaande vluchtelingenverdragen heen te willen stappen? Je kunt wel weer goedkoop doen van ‘wet = abstract = hoge heren die het volk niet snappen = weg ermee’. Maar zo reageer je niet als jezelf of een dierbare BESCHERMD wordt door wetgeving. dan moet de overheid of een partij zich van jou vast wel aan de wet houden.

 3. een Leids burger op

  Toch heeft ook Dennis wel degelijk een punt hoor. Maar dan gaat het over de voorrang die asielzoekers met een verblijfsvergunning (de zogenaamde statushouders) hebben bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Niet om die containerwoningen. Ook de VNG heeft gewezen op de voorrangsregeling voor vluchtelingen bij het toewijzen van een huurwoning waardoor andere woningzoekenden langer moeten wachten.
  *
  Er is nu (gelukkig) wetgeving in de maak om die voorrangsregeling te schrappen. Of dat in strijd is met vluchtelingenverdragen? Lijkt me niet: het gaat, mijns inziens, helemaal niet om daklozen. Immers ze hebben tijdelijk onderdak in een AZC of elders.
  En waarom zou eenstatushouder die bijvoorbeeld 5 jaar in een AZC verblijft voorrang moeten krijgen op een burger die bijvoorbeeld al 6 jaar op een sociale huurwoning wacht?
  *
  Woningcorporaties hebben o.a. t.g.v. de verhuurdersheffing juist meer sociale huurwoningen verkocht dan ze daarvoor in mindere mate ook al deden en nauwelijks sociale huurwoningen gebouwd. Maar zelfs als er nu wel meer betaalbare sociale huurwoningen zouden worden gebouwd (door bijvoorbeeld ombouwen kantoorpanden) zijn deze juist door de voorrangsregeling voor statushouders niet of in veel mindere mate beschikbaar voor mensen die al jaren op een sociale huurwoning wachten. Stoppen dus met dat “eigen vluchteling eerst”-beleid. Zelfs een partij als de PvdA ziet dat nu blijkbaar ook in.

 4. een Leids burger op

  On-topic:Die containerwonigen kunnen wel van nut zijn om de doorstroming bij de AZC’s te bevorderen. Dus als tijdelijke woning. Maar de AZC’s zitten zo weer opnieuw vol met andere asielzoekers hoor.
  *
  Nee, alles is zeker niet zo makkelijk als het lijkt:”containerboxen chique woningen”? Of mensen die al jaren op de wachtlijst staan ook geïnteresseerd zouden zijn in zo’n “chique” containerwoning waag ik toch te betwijfelen……
  *
  Gezien het plaatje bij de berichtgeving lijkt het wel wat op een opslagterrein met containers en noodwoningen. Als ik het plaatje bij Martin zo bekijk kan dat Wernink-terrein dus straks ook een soort kampeerterrein of woonwagenkamp worden en zal het vast niet zo’n mooi “containergebouwetje” worden als de koning krijgt. 🙂
  *
  Maar als het college zo positief is over die containerwoningen kan ze er natuurlijk ook zelf in gaan wonen en vergaderen.

 5. Gerard fijn weer zo die reactie te lezen van je. Hoop dat jij geen kinderen hebt die opzoek zijn naar een huurwoning om op zich zelf te gaan wonen want die jaren moeten ze nog bij hun pappie doorbrengen. Kan natuurlijk ook dat Gerard alles goed voor mekaar heeft en dat wel even fixt voor zijn kinderen. Helaas zijn er genoeg gezinnen in Leiden en Nederland die niet dit voorrecht hebben. Gelukkig ziet u het als klagen, maar ik zie het meer als dat met stemmen niks helpt dan moet je op een andere manier maar kenbaar maken dat het niet klopt. Zoals ik al eerder zei wij moeten allemaal wel uw gedachten goed accepteren, maar u heeft er moeite mee als er iemand anders denkt dan u dus simpele uitkomst uw probleem. Ik zeg niet dat mijn gedachte goed de oplossing is of het probleem verhelpt ook wijs ik echte vluchtelingen niet de deur, maar het is zo lasting aan te tonen als ze geen papieren hebben, want daardoor kun je ze niet terug sturen en daar zit nu juist het probleem. Nogmaals (weet u bent het er niet mee eens) het beleid moet anders en harder om nog meer onrust tegen te gaan en dat begint bij het standpunt dat de regering inneemt.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline