Carien Overdijk en Govert-Jan de Vrieze zetten zich met Stichting Duurzame Horeca Leiden. (Foto: PR).

Energiescan maakt Leidse horeca duurzamer

Klimaatroute is onlangs gestart met energiescans voor horeca in Leiden. Inmiddels deden zo’n 40 horecazaken de test. De scan kwam er op advies van de Stichting Duurzame Horeca Leiden. “Hiermee kunnen we een enorme vermindering van de CO2 uitstoot bereiken,” aldus Carien Overdijk van Stichting Duurzame Horeca Leiden.

Uit deze scan blijkt hoeveel energie er wordt verbruikt en hoe er het beste bespaard kan worden. De ervaring leert dat horecazaken vaak zo’n 30% kunnen besparen op hun energie. Een adviseur van Klimaatroute maakt een rapport met daarin alle mogelijke besparingen. Dat kan bijvoorbeeld in het gedrag van het personeel zitten. “Sommige koks zullen de keuken binnenlopen en alle apparatuur alvast aanzetten om vervolgens groenten te gaan snijden. Dat kan anders,” aldus Carien Overdijk.

Niet van deze tijd
De bedrijfsvoering in de horeca, niet alleen in Leiden maar in heel Nederland, is erg gedateerd volgens Carien Overdijk. “Het is een sector waar veel gewerkt wordt, er worden veel uren gemaakt, maar er is weinig ruimte voor innovatie,” aldus Overdijk. Er valt volgens haar nog veel te winnen.

Afval scheiden
Één van de punten waar de horeca in Leiden mee achter loopt, is het scheiden van afval. “In de binnenstad is er geen mogelijkheid tot gescheiden ophaal van afval. Dat kan alleen als de ondernemer hier zelf voor betaalt,” legt Carien Overdijk uit.

Kleine stapjes
Voor veel horecabedrijven is het een logische keuze om duurzamer te gaan werken. Voor sommigen bedrijven wordt er niet meteen begrepen wat er mee wordt bedoeld. “Als ik bij een bedrijf kom als ‘In Den Doofpot’ dan snappen ze meteen waar je het over hebt. Maar bij de doorsnee Chinese of Griekse ondernemer wordt het een stuk lastiger” vertelt Overdijk. Ondanks de moeite die moet worden toegepast om ook echt álle horeca bedrijven duurzaam te maken wil de stichting haar doel behalen. “We willen heel graag met alle zaken in Leiden stappen vooruit zetten en dat doen we met hele kleine stapjes”.

Website
Op 1 december gaat de nieuwe website van de stichting online. Op de website kun je nu al informatie vinden over Leidse horecazaken die tamelijk tot heel duurzaam zijn.

Economie Leiden duurzamehoreca


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×