Minister Schultz nam zelf plaats achter het stuur van de Firestorm en reed ermee over een voor de gelegenheid aangebrachte strook ijs op het terrein van Rijkswaterstaat. (Foto's: Chris de Waard).

Filesproeier en Firestorm moeten eind maken aan gladde wegen

Vanmorgen heeft minister Melanie Schultz (VVD, Infractructuur en Milieu) op het terrein van Rijkswaterstaat bij de N11 twee nieuwe ‘calamiteitenmachines’ van Rijkswaterstaat geïntroduceerd. Met de Firestorm en de Filesproeier wordt de gladheid de komende winter op twee nieuwe manieren bestreden. De Firestorm sproeit warm pekelwater op de gladde wegen, de filesproeier kan twee rijbanen breed onder auto’s door sproeien. Bijvoorbeeld vanaf de vluchtstrook bij files.

Chris de Waard sprak vanmorgen achtereenvolgens met minister Schultz en met Senior Adviseur Gladheidbestrijding Jan Rients Slippens van Rijkswaterstaat.

Bij de filesproeier gaat het om een prototype dat de komende wintermaanden in praktijk getest gaat worden. De Firestorm is een machines die in Italië en Oostenrijk al in gebruik is. In die alpenlanden zijn de snelwegen echter vaak van beton, in ons land van ZOAB (zeer open asfalt beton). Het was nog even de vraag of het warme pekelwater niet te snel in het wegdek zou zakken, maar proeven wijzen uit dat dat niet het geval is.

Leiden Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×