In Leiden is het feestdagenseizoen van start gegaan met de inmiddels traditionele Lichtjesparade. Kinderen spelen daarin de hoofdrol. (foto's: J.P.Kranenburg)

Hoe in Leiden de Lichtjesparade tot relatieproblemen leidt

“Maar het is ook een romantische avond”, vond één van de moeders. De avond van 5 november 2015 had ook wel meer van een zwoele lenteavond dan van een gure najaarsdag met striemende regen en geselende regen. Het was meer dan prima weer voor een avondwandeling. Dat is de kern van de jaarlijkse Lichtjesparade in Leiden, waarmee het moment wordt gesymboliseerd dat in de binnenstad de feestdagenverlichting aan gaat. Muziek, dans, theater, een optocht van Leidse schoolkinderen en – dit jaar voor het eerst – een hardloopwedstrijd.

Chris de Waard sprak rond de start van de Winter Wonder Weken met centrummanager Erwin Roodhart, Tjeerd Scheffer van de Leiden Marathon en met DJ Flor die voor de muziek zorgde.

Een spannende avond
Terwijl wethouder De Wit staat uit te leggen dat de lampen die zometeen worden aangezet, energiezuinig zijn, zijn de schoolkinderen toch vooral bezig met hun lichtjes, en elkaar. Het idee van een wandeling door de binnenstad in de avond is echt spannender dan toespraken. Het spektakel op het water van Fields of Wonder boeit, maar het spannende van een avond lijkt winnaar. Lorelai(10) en Layla(10) hebben er wel zin in. De eerste kwam met de fiets; de tweede met haar vader, achter op de brommer. Samen met nog honderden kinderen zitten ze eerste rang aan de Vismarkt te wachten. Vanaf de Nieuwe Rijn vormen ze een prachtig decor met hun lampjes.

Theaterplaats Leiderdorp
Tussen de kinderen vormen de jonge acteurs van Theaterplaats Leiderdorp voor het vijfde achtereenvolgende jaar de verbinding met het spel op, met en door de boten. Ze zijn niet zenuwachtig, want ze hebben goed getraind, maar vanwege examens is de groep wel wat uitgedund tot vier. Floris(16), een ‘oude’ rot, maakt dat niet uit: “je leert bij de Theaterplaats optreden. Je oefent. En zenuwachtig ben je dan niet meer”.

de 5 kilometer hardlopers
Enige spanning is wel voelbaar bij de hardlopers, een paar meter achter de kinderen. Die gaan de route hardlopend doen en blijken toch best wel ambitieus. Inschrijvingen voor de korte route van twee kilometer zijn er niet. Die van vijf kilometer is nadrukkelijk geen wedstrijd, maar vooral voor de sfeer en de lol. Dat neemt niet weg dat de blikken van Wencke(46), Esther(46) en Piet-Hein(47) iets van ambitie weerspiegelen als je vraagt hoe lang ze erover denken te doen. “Een krap half uur (…) en dan moeten we door de twee kerken ook nog lopen in plaats van hardlopen” geeft aan dat de donderdagse trainingsgroep van Edstafette serieuzer is dan strikt nodig. Bij de finish zijn ze dan ook aardig bezweet; terwijl ze in de kerken toch echt líepen.

Ze gingen wel te vroeg van start. Het confettikanon knalt, wég zijn ze en vanaf het podium klinkt iets van verbazing in het “De lopers zijn al weg!! Niet te hard, jongens”. Vlak daarna “kunnen de scholen starten”. De Lichtjesloop 2015 is een feit.

wandelen door de kerken
Het is een mooie route. Een route waarvoor Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon van een loper “een mega compliment” krijgt; vast bedoeld voor de hele organisatie. Misschien was het nog mooier geweest als het nóg donkerder was geweest. Twee toeristes vroegen of er nog meer “candle light spots” waren in de stad. Zij verzeilden bij toeval in de Pieterskerk toen daar de Lichtjeslopers en -renners doorheen wandelden. Samen met de Hooglandse Kerk twee bijzondere passages. Eerst de hardlopers die na de uitgang “naar links” werden gedirigeerd. En net als je dan wegloopt omdat de ‘kinderen toch misschien een andere route liepen?!’, hoor je achter je “naar links” en stroomt een slinger kinderen met lampjes de kerk uit.

Meike en Eric, Yosefien en Tymo
Ergens in de stoet lopen degenen die we vanavond spraken. Lorelai en Layla, maar ook Meike(10) en Eric(10), Sherly(11) en Yosefien(10). Vlak voor de start waren zij nog volop in gesprek “over de liefde”. Een serieuze aangelegenheid, maar niet zeker is of alles goed is genoteerd. “Meike en Eric hebben verkering”. En Yosefien en Tymo(10), die er niet was, toch ook? Of hebben we nu een relatiecrisis doordat het verkeerd is opgeschreven? Dat is natuurlijk heel vervelend. Want de start van het feestdagenverlichtingseizoen is dan wel belangrijk, maar de liefde is belangrijker.

Leiden Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×