Hotelondernemer Cor van Duijn kan op zich wel instemmen met de verhoging van de toeristenbelasting, maar pleit wel voor een fasering. (Foto's: Chris de Waard).

Toeristenbelasting stijgt naar 2,50 per nacht

Het budget dat de Leidse hotels hebben om onze stad te promoten gaat fors omhoog. Dat komt doordat er tonnen extra binnenkomen aan toeristenbelasting. Elk jaar weer. Dat heeft drie oorzaken. De economie trekt aan waardoor meer mensen Leiden bezoeken, het aantal hotelkamers is de afgelopen jaren fors gestegen en nu verhoogt de gemeente ook nog de toeristenbelasting met een kwart.

Enkele jaren geleden werd in Leiden afgesproken om de toeristenbelasting voortaan ten goede te laten komen aan de hotels. Die gebruiken dat geld sindsdien om Leiden op de kaart te zetten en op die manier meer toeristen te trekken. Ging het enkele jaren geleden nog om 380.000 euro per jaar, door de stijging van het aantal kamers steeg dat bedrag al naar zes ton. Door de verhoging van de belasting van 2,00 euro naar 2,50 euro komt daar nog eens 150.000 euro bij.

DSC06308

“Al dat geld is hard nodig,” zeggen Frans Schohaus en Martijn Bulthuis in koor. De eerste is voorzitter van het hoteloverleg Leiden, de tweede directeur van Leiden Marketing. De twee organisaties doen veel aan de promotie van Leiden, maar zien dat ook de ons omringende steden niet stil zitten. Zo trok Den Haag recent nog veel extra geld uit om congressen naar de Hofstad te halen.

Voorzitter Frans Schohaus van het Hoteloverleg Leiden houdt de raadscommissie voor dat de voorgenomen stijging van de toeristenbelasting verantwoord is.

DSC06318

“Bovendien gebeurt er zoveel in Leiden en wordt er zoveel in de stad geïnvesteerd, dat moeten we ook wel allemaal uitdragen,” vult wethouder Strijk van economische zaken en bereikbaarheid aan.

Ook Rijnsburger Cor van Duijn kan zich daar wel in vinden: “Er is zoveel veranderd in Leiden. Dat moet je vertellen.” Van Duijn is oprichter en mede-eigenaar van hotelketen Golden Green waar in Leiden het Golden Tulip Hotel, Tulip Inn en het Ibis Hotel aan het Stationsplein onder vallen.

Wel mag de stijging van de toeristenbelasting wat hem betreft wel gefaseerd worden doorgevoerd. bijvoorbeeld nu naar 2,25 euro en pas over een paar jaar naar 2,50 euro: “Als je met een gezin komt, is vier keer 2,50 euro toch een tientje en dat kan je maar één keer  uitgeven”.

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×