In het oudst bekende Latijnse handschrift wordt hier het verhaal over de gentiaan vertelt, een plant die tegen slangenbeten helpt. (Foto: Universiteit Leiden).

Leiden digitaliseert wereldberoemde handschriften

Universitaire Bibliotheken Leiden heeft in samenwerking met uitgeverij Brill, honderden wereldberoemde middeleeuwse handschriften gedigitaliseerd. De handschriften zijn eigendom van de Universiteit Leiden. Ze behoren tot één van de topcollecties van de universiteit.  De handschriften zijn gepubliceerd onder de naam Codices Vossiani Latini Online.

De collectie is via een online publicatie beschikbaar voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden. Wereldwijd kunnen onderzoekers nu ook de geschriften gebruiken voor hun onderzoeken. Codices Vossiani Latini Online bestaat uit meer dan 80.000 bladzijden. Het bevat 465 handschriften in 363 samengestelde banden. Een van de hoogtepunten van de collectie is het oudst bewaarde geïllustreerde herbarium in het latijn. Een herbarium is een verzameling van gedroogde planten die zijn vastgehecht op stukken papier.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×