Raad beslist: Leiden krijgt tijdelijk 1500 extra stallingsplekken voor fietsen

2

Een krappe raadsmeerderheid heeft gisteravond een voorstel gesteund van de VVD Leiden om tijdelijk 1500 extra stallingsplekken bij station Leiden Centraal neer te zetten. Tijdelijk, want ondertussen begint binnenkort de sloop en nieuwbouw, recht tegenover de ingang van het station, van De Lorentz. Onder dat enorme bouwblok komen 4800 fietsplekken plus ruimte voor 200 fietsen met speciale afmetingen.

VVD-raadslid Dorien Verbree diende het voorstel in voor 1500 extra plekken. Dat werd gesteund door een raadsmeerderheid, ondanks het negatieve advies van VVD- wethouder Laudy.

Het voorstel werd gedaan door VVD-raadslid Dorien Verbree. De eigen VVD-wethouder Laudy gaat er over, maar ziet eigenlijk niks in het tijdelijk bijplaatsen van fietsenrekken. Hij ontraadde het voorstel dan ook. Tevergeefs. Volgens Laudy hebben extra plekken alleen zin als ze heel dichtbij het station kunnen komen en daar is geen logische plek voor zoveel extra fietsklemmen. Iets verderop, op de zogenaamde ‘Trafo-locatie’ direct achter het busplatform, zijn zelfs op de drukste momenten nog veel plekken leeg. Laudy had het geld dan ook liever op zak gehouden om het later in te zetten voor de definitieve plekken die onder de verschillende nieuwbouwprojecten kunnen worden gerealiseerd.

20140623_203637

Het aangenomen voorstel is een motie die werd ingediend bij de begrotingsbehandeling. Zo’n motie is een oproep aan de wethouder om het te regelen, maar geen opdracht. Laudy erkent dat ook: “We gaan serieus kijken of we toch geen geschikte plekken kunnen vinden, maar als het echt niet lukt, kom ik wel met die boodschap terug bij de raad”. Er wordt nu onderzocht of er fietsen gestald kunnen worden op de Terwee-locatie aan de ‘science-zijde’ van het station waar in de toekomst ook het busstation wordt gebouwd. Ook is het waarschijnlijk mogelijk om parkeerplaatsen voor auto’s te vervangen voor fietsplekken op het Morssingelterrein. Dat is het parkeerterrein tussen de Morssingel en het Stationsplein, achter de Aldi supermarkt.

Delen

2 reacties

  1. Het is weer duidelijk. Voor deze Wethouder is de fietser sluitpost van de herinrichting van deze locatie. Gelukkig denkt zijn eigen fractie daar anders over.

  2. “Iets verderop, op de zogenaamde ‘Travo-locatie’ direct achter het busplatform, zijn zelfs op de drukste momenten nog veel plekken leeg.”

    Het heet daar de Trafo-locatie, en ik ben daar regelmatig op drukke momenten. Als daar 1% van de rekken leeg is mag je in je handen knijpen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline