Bij de Aalmarkt wordt de laatste hand gelegd aan een tijdelijke brug. Die is nodig omdat even verderop de nieuwe Catharinabrug wordt gebouwd. (Foto's: Chris de Waard).

Tijdelijke brug bij Aalmarkt klaar: waaghoofd wordt terras

Tussen de Aalmarkt en de Stille Rijn is een noodbrug aangelegd. Die vervangt de, eveneens tijdelijke, Waaghoofdbrug die sinds de jaren ’80 de twee winkelgebieden met elkaar verbond. Aansluitend wordt de komende maanden even verderop de nieuwe Catharinabrug gebouwd. Die definitieve verbinding loopt van de Stille Rijn naar de ingang van de Catharinasteeg. Die nieuwe winkelsteeg wordt momenteel gebouwd en is eind volgend jaar klaar. Onder andere kledingketens Via Mio/Moscou en Mango vestigen zich er.

noodbrug_aalmarkt

Met een hoogwerker werden de brugdelen van de week op z’n plek gelegd. (Foto: Gemeente Leiden).

De tijdelijke brug is nodig omdat de Catharinabrug in een s-vorm naar de Stille Rijn gaat lopen en ‘landt’ op de plek waar nu nog de Waaghoofdbrug uitkomt op de Stille Rijn. Zodra de Catharinabrug klaar is, wordt de noodbrug verwijderd, waarmee het monumentale Waaghoofd wordt vrijgespeeld. Die plek voor De Waag komt daarmee beschikbaar voor de uitbreiding van het terras van Grand Café De Waag. Volgens planning wordt de Catharinabrug opgeleverd in juli 2016.

De Waaghoofdbrug die de afgelopen decennia over de Rijn lag, wordt overigens niet tot schroot verwerkt, maar krijgt een tweede leven. Wethouder Laudy verklapt wel dat de brug gaat dienen om een Leidse fietsverbinding te verbeteren door hem ergens in Leiden te plaatsen, maar waar wil hij nog niet kwijt: “Eerst moeten we de omwonenden nog informeren”.

Economie Leiden waag


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×