Het Ehrenfesthuis in zijn huidige staat (Foto: Chris de Waard; andere foto's: Wikipedia)

Universiteit overweegt aankoop Ehrenfesthuis

Aan de Witte Rozenstraat trekt een ietwat vervallen, doch statig wit pand al snel de aandacht. Momenteel wordt het bewoond door de 80-jarige Wouter Kuyper, maar dit rijksmonument was daarvoor de woning van één van Leidens grootste natuurkundigen, Paul Ehrenfest. Er bestaan plannen van de universiteit om het Ehrenfesthuis op termijn te kopen. Maar is dit haalbaar?

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/232429574″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Chris de Waard spreekt met onderzoeker Han Meeter over de mogelijke gebruiksmogelijkheden van het Ehrenfesthuis voor de universiteit.

Museumonderzoeker Han Meeter heeft gekeken naar de toekomstige gebruiksmogelijkheden die het grote huis kan bieden voor de universiteit. “Het huis heeft een rijke geschiedenis. Het is honderd jaar geleden gebouwd door Ehrenfest zijn vrouw Tatjana in Russisch-classisistische stijl.”

Waarom de universiteit juist dit huis moet kopen? “Het onderscheidt zich door de wetenschappelijke sfeer die het al die jaren gehad heeft. Beroemde wetenschappers als Bohr en Einstein hebben hier geslapen en gedebatteerd, en daarbij hun handtekenignen achtergelaten. Het idee is om die sfeer terug te brengen: op kleine schaal en op hoog niveau discussiëren, en deze debatten verspreiden via moderne middelen. Vanuit de universiteit is er behoefte aan kleine debat- en congrescentra, én aan representatieve slaapplekken voor hoogleraren uit het topsegment. Dit zou een AAA-locatie zijn.”

Of het haalbaar is voor de universiteit het pand te kopen en te exploiteren moet nog nader worden onderzocht. “Ik ben geen bouwkundige, maar het pand moet zeker opgeknapt worden en aangepast worden aan moderne eisen en wensen”, zegt Meeter. “Daarbij is dit onderzoek van belang, die geeft namelijk een indicatie van de mogelijke functies van het pand en dus de mogelijke inversteringskosten.”

De bal ligt nu bij het College van Bestuur van de universiteit. “Wat zijn precies de kosten en wat zijn de inkomsten? Dat moet eerst worden onderzocht. Als duidelijk is of de exploitatie haalbaar is, is het zinvol te kijken naar het kopen van dit pand. Hier zit geen tijdsdruk op: zoek dit eerst rustig uit zou ik zeggen”, besluit Meeter.

De universiteit laat in een reactie weten dat het onderzoek momenteel loopt. Over een aantal weken hoopt de universiteit een besluit te kunnen nemen.

 

 

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×