ROC Leiden werkt aan herstelplan

9

Het ROC Leiden heeft voor het eind van het jaar een herstelplan klaar waarin staat hoe zij de kwaliteit van het onderwijs gaan verbeteren. Ook wordt dan bekend hoe de situatie omtrent het Leidse MBO is ontstaan. Dit wordt uitgezocht door een commissie in opdracht van minister Jet Bussemaker van onderwijs.

Chris de Waard ging in gesprek met wethouder Frank de Wit en duo-raadslid van de PvdA Martijn Otten over de stand van zaken van het ROC Leiden.

Eerder dit jaar werd faillissement van het ROC Leiden nog afgewend. Dit was mogelijk door een financiële injectie van 40 miljoen, toegewezen door de minister van onderwijs. Daarbij werd ook een reddingsplan opgesteld.

Herstelplan
Wethouder Frank de Wit over de stand van zaken: “De opdracht bestaat uit twee delen. Het ROC werkt aan een plan van aanpak hoe zij de kwaliteit van het onderwijs omhoog kunnen brengen, met ook wat minder opleidingen. Dit plan gaat half november naar de minister. Daarnaast heeft de minister een commissie opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen. De minister verwacht dat daar in december meer duidelijkheid over zal zijn.”

Inspraak
Volgens Martijn Otten, duo-raadslid van de PvdA, moet de aandacht vooral liggen op het verbeteren van het onderwijs en moeten ook de studenten goed bij de nieuwe plannen worden betrokken. “Voor mij is het heel belangrijk dat het onderwijs gewoon goed is. We zagen een half jaar geleden dat we het slechtste ROC van Nederland hadden en dat moet echt beter. Ten tweede moeten studenten zelf inspraak krijgen in wat er gaat gebeuren. Daar is het in het verleden misgegaan. Bestuurders namen beslissingen over de hoofden van leerlingen heen, maar we moeten die leerlingen zelf ook beslissingen laten nemen.”

Voor de toekomst wordt er gedacht aan samenwerking tussen de verschillende MBO’s in Leiden en aan kleinschaliger onderwijs. De komende maanden is dit echter nog niet aan de orde, verwacht Otten.

Delen

9 reacties

 1. Lachwekkend. Naar tegengeluiden werd destijds niet geluisterd. Uiteindelijk kan de belastingbetaler weer opdraaien voor die megalomane ideeën van die zogenaamde managers….

 2. Als er tot een financiële bijdrage wordt besloten, dan zou dat geen lump sum financiering meer moeten zijn, maar in de vorm van geoormerkte budgetten, die worden gekoppeld aan specifieke doelstellingen welke door onafhankelijke externe deskundigen kunnen worden gecontroleerd. Anders is de verleiding te groot om het weer aan prestige projecten uit te geven in plaats van werkelijke verbetering van het onderwijs.

 3. VVD had gelijk, nu bijna 50 mln tekort, je kunt niet steeds aan de gang blijven, minister Moet haar verantwoordelijkheid nemen, van 1 gebouw schijnt de huur al opgezegd te zijn en de ander moeten ze gewoon fysiek ontmantelen want het is foeilelijk en onbruikbaar. Het beste is de verliezen nemen en niet blijven door rommelen.

 4. Behalve in Athene gebeurt het dus ook in Leiden. Is er nu geen enkele mogelijkheid om de vorige beleidsvoerders wegens Monopoly spelen met gemeenschapsgeld aan te pakken. Je krijgt er je geld niet mee terug maar het zou mij een beter gevoel geven.
  Hier hoor ik de politiek niet over.

 5. een Leids burger op

  Dat level-gebouw is veel te duur en zal dus op termijn verlaten moeten worden. Maar ik zou eerst wel eens willen weten hoe die 40 miljoen besteed is die Bussemaker (of was het brokkemaker?) beschikbaar had
  gesteld.

 6. Na de “reiziger in de kou” nu dus ook de “leerling in de kou”. Uiteraard hebben de politici weer een plan B inclusief een zak belastinggeld om de troep aan te vegen. Niet opruimen, het troep maken gaat gewoon achter de schermen door. Dat is de macht en overheersing van de gevestigde orde in deze stad en in dit land. Uiteraard zullen de megalomane managers die aan het hobbieën waren dadelijk wel weer een beperkte bestraffing krijgen van de rechter. Hun carriere heeft al genoeg geleden onder de persberichten. Ach toch. De politici gaan zelfs helemaal vrijuit, terwijl zij als een stelletje navelstarende ezels zich steeds maar blijven stoten aan dezelfde steen, de sukkels.
  De megalomane managers zouden gestraft moeten worden door tijdens een levenslange dwangarbeid een deel van het geld terug te laten verdienen. Liefst in kameraad Putin’s Siberie, zet dat tuig maar in de helse kou. De rest is voor de wolven, Drs. P. wist wel hoe.
  Inmiddels gaat zich een volgend drama in deze stad afspelen. De geldverslindende bouwwoede van ons neoliberale smaldeel. Wie zal de volgende zijn die in de kou komt te staan?

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline