Staatssecretaris Sander Dekker (rechts) was maandag te gast bij het politiek café van de VVD Leiden waar hij sprak over het onderwijs. Op de foto verder oud-wethouder Van Woensel. (Foto: Chris de Waard).

Staatssecretaris Dekker spreekt bij VVD Leiden

“Het onderwijs mag wat mij betreft ambitieuzer en uitdagender”, zei Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs en Leids alumnus op 16 november in café L’Esperance. Daar organiseerde de VVD, afdeling Leiden een onderwijsdebat. Vicerector Simone Buitendijk van de Universiteit Leiden discussieerde ook mee.

Het gesprek ging ook over de gebeurtenissen in Parijs. Buitendijk benadrukte dat universiteiten de leiders van morgen opleiden: “Dat zijn de actieve, betrokken studenten die leren om met onze onderzoekers samen, ook evidence-based, de grote problemen in de wereld te analyseren en daar oplossingen voor aan te dragen. Daarvoor moeten ze wel op tempo studeren.” Ze refereerde ook aan de Leidse onderzoekers die na de aanslagen veelvuldig te zien en te horen waren om de gebeurtenissen te duiden: “Onze slogan is niet voor niets In Leiden leer je de wereld kennen.”

Dekker maakt een flink punt van zogenoemde opwaartse differentiatie. “Ik wil de regels die dat in de weg staan schrappen. Leerlingen die havo doen zouden ook vakken op vwo-niveau moeten kunnen volgen als ze dat aankunnen, en vwo’ers kunnen misschien alvast aan universitaire vakken beginnen.” Dit laatste gebeurt al in gestructureerde vorm in de brede Pre-University Colleges, zoals de Universiteit Leiden er ook een heeft, en in de op één vak gerichte LAPP-Top-programma’s voor scholieren aan de Leidse universiteit. Dekker wil zeker geen ratjetoe-diploma met vakken die op mbo-, havo- of vwo-niveau zijn gevolgd.

Staatssecretaris Dekker discussieerde met Simone Buitendijk en Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Ook de ongeveer vijftig aanwezigen werden actief in de discussie betrokken. Een hilarische fase in de discussie ontstond na de vraag van de moderator hoeveel uur de aanwezigen destijds per week studeerden, alles inbegrepen. Wirken kon maar moeilijk tot antwoorden worden bewogen (uiteindelijk kwam er schoorvoetend ‘twintig’ uit) maar Dekker stak enthousiast zijn hand op toen de moderator zakte naar tien uur per week. ‘Ik deed er twee bestuursfuncties bij en een baan van twintig uur’, vertelde hij.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×