Zaterdag arriveerde Sinterklaas met zijn pieten in Leiden. Het werd een gezellig, maar koud feest. Wij spraken kinderen over hét kinderfeest. (Foto's: J.P. Kranenburg)

Sinterklaas nu ook in Leiden gezien!

Honderden kinderen hebben het gezien: Sinterklaas bestaat en is veilig aangekomen in Leiden. Ze zagen de pakjesboot het Galgewater opvaren en zelfs de Blauwpoortsbrug open gaan voor de goedheiligman. En als zelfs de burgemeester je ontvangt, dan moet je wel echt en belangrijk zijn! Geen twijfel bij de kinderen, alhoewel het wel geheimzinnig is hoe de Sint dat allemaal doet: wéten wat je aan wensen hebt, wéten wat je hebt gedaan, en vooral ook: hoe krijgt hij die pakjes ongezien in je huis?

Veel pieten
Tussen de wachtende kinderen doorlopend, merk je de opwinding. De meeste kinderen die we spraken, luisterden maar met een half oor. Véél belangrijker was Sinterklaas met z’n pieten; zwart, maar toch ook vier donkergrijze. Vanaf het podium werd beweerd dat het wel 231, méér dan 100!, pieten waren. Lina(3) zag eerst nog niets. Maar Myrthe(7) wel, en iets eerder want zij zat hoger, op het hóófd van haar vader Michel(32). Veel kinderen zaten op schouders, maar op een hóófd… En net toen we dachten de oudste piet te hebben gevonden, zei Aukje(6): “Da’s mijn pappa, hoor”. Lastig, hoor, pieten zoeken.

“Tanden poetsen” niet vergeten
Bang voor piet leek geen enkel kind. Maar ja, de pieten delen ook de snoep uit. Van Oma Zwartepiet hoorden we wel dat het belangrijk is dat de tanden worden gepoetst na het eten van pepernoten. “Dat zeggen alle pieten”. En dat klopt. Pietje Paniek junior(11) en Danspiet(11) moesten vroeg opstaan -06.30 uur!- om op tijd te zijn, maar vertelden dat ook zij dat van tanden poetsen vertelden. Dat Danspiet een beetje aan de late kant aankwam, zullen we maar niet doorvertellen. “Het was superleuk, maar koud. Het leukste vinden we nog steeds het pepernoten uitdelen”. Dat vonden veel kinderen ook. Marcelle(8) en Robin(9) hadden er al heel wat gekregen. Nu niet vergeten tanden te poetsen, dus! En Rayana(7) had zelfs al een hand gegeven aan Sinterklaas; vast als een van de allereersten in Leiden.

Mooi weer
Het was mooi weer (pas later ging het regenen). Er werd gezongen, gedanst, meegedeind. Het was een feest. Dat vonden de politieagenten ook: “wat wel anders is, is dat de kinderen nu vooral aandacht hebben voor de pieten, terwijl ze meestal ons en ons uniform leuk vinden. Dat is wennen”. Dat er iets minder mensen waren dan andere jaren kwam misschien wel doordat ouders dachten dat het héél slecht weer zou zijn. Dat viel dus mee. En eerlijk gezegd leek ook Sinterklaas dat te hebben gedaan. Toen hij op het Stadhuisplein de trap af kwam, liep hij onder een paraplu aan een heel lange steel. Maar het was droog!

Huis van Sinterklaas
Vanaf morgen is de Sint iedere dag van 12.00-17.00 uur te vinden in zijn huis in Leiden: het Huis van Sinterklaas in De Waag. Daar kon je vanmiddag alvast rondkijken. “Daar gaan Sinterklaas en zwartepieten wonen, hè”, hoorden we een klein, huppelend meisje al op de markt zeggen tegen haar vader. Maar toch weer onrust. We kwamen Oma Zwartepiet weer tegen die vertelde dat de speurtochten voor het Zwartepietendiploma vandaag niet te vinden waren. Er zijn dus kinderen die geluk hadden en vandaag ‘zomaar’ een diploma kregen. Een mooi huis, Sinterklaas, eentje waar heel wat verlanglijstjes naar toe kunnen.

Verlanglijstjes
Vandaag namen Janey(6), Nikky(7), Joey(7) en Faya(4) het risico niet. Zij hadden al mooie tekeningen gemaakt om aan Sinterklaas te geven. Daar moesten ze wel een half uur voor in de rij staan. Of het klopt? Volgens hen kun je vanaf vandaag al verlanglijstjes indienen. En als je later nog iets bedenkt, kan dat ook apart nog. Of dat klopt, hebben we niet meer kunnen navragen bij een zwartepiet.

Vraag je vader of moeder
Je hoeft ook helemaal niet per sé bij Sinterklaas langs te gaan. Sommige kinderen zijn nog te klein. Bradley(3) ging op de foto met de geleerde Profpiet en de stoere Inspectiepiet, maar zal vast nog niet kunnen schrijven. Dat kan Cas(2) vast ook niet. Maar ook hij keek vol verbazing naar de piet die met praatte. Of de kinderen die vandaag veel meer bezig waren met de aankomst van Sinterklaas dan met verlanglijstjes of vragen beantwoorden. Tobin(5) bijvoorbeeld, gekleed als Sinterklaas. Of Ritaj(3) die volgens vader “iets van Woezel en Pip hoopt te krijgen”.

Leidse Sinterklaas in The New Yorker
De voor kinderen spannende Sinterklaastijd is begonnen, zonder enige wanklank of protest. De fotograaf van The New Yorker die rondliep en foto’s maakte voor hun uitgave over Europese tradities (“nummer verschijnt eind mei 2016”) kan alleen maar feest hebben gezien. Zonder ‘Parijs’ was hij vorige week in Amsterdam geweest.

Ook in Leiden is de Sint nu aangekomen. De komende weken logeert hij in het Huis van Sinterklaas in De Waag.

Advertentie

Leiden Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×