De uitstalling van bloemist Nieuwenburg in de Doezastraat die onder de nieuwe regels van het modellenboek gevelreclame en uitstallingen mag blijven. (Afbeelding: Google Maps).

CDA wil gelijke regels uitstallingen binnenstad

Het CDA in Leiden heeft bezwaar tegen de uitzondering die gaat gelden voor de winkel-uitstalling van bloemisten, groenteboeren en antiquairs. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering bij het bespreken van het nieuwe modellenboek voor gevelreclame en uitstallingen. Hierin verwoordt de gemeente de nieuwe, strengere, regels voor reclame-uitingen. Zo mogen er binnenkort in het centrum maar beperkt waren worden uitgestald voor de winkel, met uitzondering van bloemen, groenten en antiek. De wethouder vindt dat namelijk bijdragen aan de kwaliteit van de historische binnenstad.

Het CDA heeft tegen deze uitzonderingspositie bezwaar. “Gelijk monniken, gelijke kappen”, vindt raadslid Joost Blijie. Het is aan ondernemers niet uit leggen waarom de ene winkelier wel zijn waar mag uitstallen en de ander niet. Hij overweegt daarom ook om tijdens de raadvergadering waar het modellenboek wordt behandeld met een wijzigingsvoorstel te komen waarin de regels voor alle ondernemers gaan gelden.

Blijie is er van overtuigd dat een beperking van het aantal uitstallingen beter is voor de uitstraling van de stad. In Haarlem, dit jaar winnaar van de titel Winkelstad van Nederland, zijn uitstallingen helemaal verboden. Het draagvlak hiervoor bestaat in Leiden alleen niet, noch ondernemers noch onder raadsleden. Daarom zet het CDA in op beperking en dan voor iedereen dezelfde regels. “Dat is ook voor de handhaving beter,” aldus Blijie.

Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×