(Foto: Siem van der Salm).

Poppodium Gebr. De Nobel bestaat één jaar

Gebr. De Nobel viert volgende week vrijdag haar eerste verjaardag met een feest in de twee zalen van het poppodium. “Het eerste jaar was hectisch. Daar was ik al voor gewaarschuwd door mijn collega-podiumdirecteurs”, aldus directeur Ruud Visser. We blikken met hem terug op het afgelopen jaar en kijken vooruit naar wat de toekomst te brengen heeft voor de jonge poptempel.


Rolf Eijgenraam ging in gesprek met Ruud Visser over het afgelopen jaar en de toekomst van Gebr. De Nobel.

Het eerste jaar was meteen een hectisch jaar voor de directeur. Dat kwam mede door verschillende problemen waar het podium in het begin tegen aan liep. “In het begin draait nog niet alles zoals het moet. Daar loop je dan tegenaan”, aldus Ruud Visser. “De deuren in de zaal gingen bijvoorbeeld te zwaar open en dicht. Ook hebben we problemen gehad met de luchtbehandeling in het gebouw.”

Geluidsoverlast
Het grootste probleem was misschien wel de geluidsoverlast, die werd vastgesteld door metingen van de milieudienst. Bewoners aan de Lange Scheistraat hadden last van de lage bastonen die doordreunden. “Inmiddels hebben ze de hele zijmuur opnieuw geïsoleerd met een soort schuimrubberen matras van zo’n 15 meter dik”, verteld Ruud Visser. “Ik geloof dat ze afgelopen vrijdag weer een meting hebben uitgevoerd, dus binnekort horen we of deze maatregelen voldoende waren. Wij verwachten in ieder geval van wel”, aldus Visser.

Crowdsurfende 50-plussers
Als één van de hoogtepunten noemt directeur Ruud Visser het optreden van The Stranglers van afgelopen weekend. Het concert was uitverkocht. “Ik vond het hilarisch. Er waren allemaal 40, 50 en misschien zelfs 60-plussers, die gingen allemaal crowdsurfen”, aldus de directeur. “Pas hadden we ook Ten Years After. Daar stond zelfs bezoekers van boven de 70, die hebben de hele show voor het podium gestaan”, vertelt Visser. “Een 70-jarige concertganger vertelde me dat ze van tevoren altijd een handje pijnstillers innemen, omdat ze anders last van hun rug krijgen. Eigenlijk vond ik dat wel heel erg Rock ’n Roll.”

Binnenkort staat Di-rect in een uitverkochte Gebr. De Nobel, “daar komt dan weer jong publiek op af. Over het algemeen gezien is het een hele mooie mix die we aantrekken als publiek.” Onlangs trad de boyband Mainstreet op in De Nobel. “Dat was echt voor de jonge meisjes. “We moesten dixietoiletten buiten neerzetten, omdat er zó’n lange rij stond.” De belangrijkste publieksgroep is toch de leeftijdscategorie 20 tot en met 40.

Grotere acts
Onlangs heeft Gebr. De Nobel een tweede programmeur aangenomen. “We willen proberen grotere acts naar Leiden te halen”, stelt Ruud Visser. “Onze zaal is net te klein voor de grotere acts van Nederland, zoals bijvoorbeeld De Jeugd van Tegenwoordig.” Inmiddels is het poppodium in gesprek met Stadspodia Leiden. De Nobel wil in de Stadsgehoorzaal Leiden grote acts programmeren. Dan worden de stoelen eruit gehaald, zodat er voldoende staplaatsen zijn. “We hebben ook nog een mooie grote hal bij de Holiday Inn, daar heb ik ook al mijn oog op laten vallen”, laat Ruud Visser weten.

Feestje
Op vrijdag 4 december viert Gebr. De Nobel haar verjaardag met een gevarieerd programma van bands en DJ’s. Zo treed DOOL op, het nieuwe bandje van Elle Bandita. Ook is er een DJ-set van het Cairo Liberation Front, die bekend staan om hun absurde shows met bijvoorbeeld buikdanseressen. “We gaan natuurlijk nog niet alles prijsgeven”, zeght Ruud Visser. “Zonder verrassingen heb je geen verjaardagspartijtje.” Kaartjes voor de verjaardag kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar op de site van Gebr. De Nobel.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×