(Archieffoto: Jordy Kortekaas).

Bijenstallen in Oostvlietpolder gelegaliseerd en uitgebreid

De bijenstal die sinds enkele jaren langs de Vlietweg staat wordt gelegaliseerd. Een ruime meerderheid in de Leidse raad steunt het voorstel van wethouder Laudy om de bijenstal alsnog van de juiste papieren te voorzien. Ook mogen de imkers van De Bijkerij een tweede, grotere bijenstal bijkomen in ’t Bijenhoff. Die winterstal wordt tevens een eenvoudig bezoekerscentrum waar het publiek kennis kan maken met de verschillende facetten van de bijenhouderij.

Chris de Waard sprak met bewoner Ronald Overdevest, imker Peter van Proosdij en wethouder Laudy over de bijen in de polder.

Bijna de hele gemeenteraad is voor de legalisering van de bestaande stal en het toestaan van het nieuwe winterverblijf. Alleen de VVD en, opvallend, de Partij voor de Dieren, zijn tegen. Ook Ronald Overdevest, een directe buurman van de nieuwe bijenstal is niet blij. Overdevest is eigenaar van Brasserie Cronesteyn en woont aan de Vlietweg: “Ik krijg echt veel te vee bijen in mijn tuin en als ik er iets van zeg, krijg ik van het Zuid-Hollands Landschap te horen dat ik dan m’n tuin maar moet betegelen om te voorkomen dat er teveel bijen komen. Bovendien wordt het 400 jaar oude ‘slagenlandschap’ in de polder verwoest. Hier horen blaarkoppen te lopen.”

De VVD geeft hem bij monde van raadslid Juliette Gilissen groot gelijk: “Dit is geen goede ruimtelijke inpassing. Bovendien heb ik sowieso met stijgende verbazing naar dit voorstel gekeken. Eerder dit jaar heeft D66 er nog om slinkse wijze een voorstel doorheen gedrukt om daar alles groen te houden en nu gaan we dit toestaan? Dat is meten met twee maten!”

Harold van der Knaap van de Partij voor de Dieren legt uit dat zijn partij om heel andere redenen tegen de komst van de extra bijenstal is. “Van de nieuwe stal komt er ook weer een wandelpad naar het naastgelegen Vogelhoff. Het gebied wordt steeds verder ontsloten. Dat moet je niet willen anders krijg je daar met alle verstoringen een vogelkerkhof. Een tweede reden om tegen de komst van meer honingbijen te stemmen zijn de wilde bijen: “De wilde bijenstand staat al enorm onder druk door het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen. Nu krijgen ze er ook nog voedselconcurrenten bij.”

Advertentie

Leiden bijenhoff


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×