Wethouder Robert Strijk verri chte samen met De Kleer de officiële opening door de nieuwe naam van het gerenoveerde gebouw te onthullen.

BioPartner opent vierde gebouw in Bio Science Park

DSC06742Gistermiddag vond de officiële opening plaats van alweer het vierde gebouw van de stichting BioPartner Center Leiden. Eigenlijk was het een heropening, want het gebouw is een van de eerste dat in de jaren ’80 in het Bio Science Park werd (LBSP) gebouwd. Na een flinke renovatie van zo’n 550.000 euro is het nu helemaal aangepast aan de eisen van deze tijd.

bio4Het BioPartner 4 gebouw, zoals het vanaf nu heet, is net als de gebouwen BioPartner 1, 2 en 3 bestemd voor starters in de Health and Life Sciences-sector. Een flink deel van het gebouw is al in gebruik en met meerdere partijen lopen gesprekken. “Wie nog een kantoor- en laboratoriumruimte nodig heeft, moet dus niet al te lang wachten”, zei directeur Thijs de Kleer bij de feestelijke opening van het nu blauwe gebouw aan de Robert Boyleweg 4: “Als iedereen ja zegt, zitten we eigenlijk alweer vol en dat moet je niet willen. Als een bedrijf extra financiering heeft gekregen en meer ruimte wil huren, dan wil ik ja kunnen zeggen.” De Kleer droomt stiekem al van een BioPartner 5 gebouw. Waar dat zou kunnen komen is nog niet helder. Het zou volgens De Kleer ook in het Oegstgeester deel van het Bio Science Park kunnen zijn: “Daar is duidelijk behoefte aan ontwikkeling.” Een andere optie is toch dichtbij de vier bestaande gebouwen: “Die concentratie biedt ook allerlei voordelen en mensen vinden Oegstgeest toch best ver van het Centraal Station.”

Chris de Waard luisterde bij de opening naar directeur Thijs de Kleer en wethouder Robert Strijk. Vervolgens haalde hij beiden voor de microfoon.

Hoewel het goed gaat met het Bio Science Park zijn er ook nog wel uitdagingen: “Met name voor bedrijven die klein beginnen en succesvol zijn, ontstaan huisvestingsproblemen op het LBSP,” vertelt De Kleer die ook directeur is van de stichting Bio Science Park. “Die tussenfase is iets dat we echt moeten oplossen. Daar ligt een opgave voor 2016.” Het gaat daarbij om bedrijven die uit de startersgebouwen groeien, maar die nog niet groot genoeg zijn om een eigen gebouw neer te zetten.

Dat het goed gaat met het LBSP blijkt ook wel uit de enorme groei in het aantal arbeidsplaatsen. Er komen in hoog tempo steeds meer mensen werken. Wethouder Strijk zet de getallen nog even op een rij: “Er werken nu 17.000 mensen. Dat zijn er alweer 700 meer dan twee jaar geleden. In de afgelopen vier jaar was die groei zelfs 1700. Dat was bovendien in de crisisjaren. Het zijn groeicijfers die je in de rest van Nederland niet ziet. Naar verwachting groeit het aantal werknemers op het Bio Science Park de komende jaren door tot wel 25.000.

Het Biopartner 4 gebouw stond vroeger bekend als het ABC gebouw en de eerste delen stammen al uit 1984. Onder leiding van projectleider Martien Hogewoning is het gebouw voor een groot deel gerenoveerd en geschikt gemaakt voor nieuwe starters. Dit is gebeurd met behulp van een startsubsidie van de gemeente Leiden die hiermee verdere groei van werkgelegenheid en ondernemerschap in Leiden wil stimuleren.

Economie Leiden Politiek Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×