Leiden breidt aantal vuurwerkvrije zones uit

2

Leiden heeft bij de komende jaarwisseling zes vuurwerkvrije zones. Dat zijn er vier meer dan bij de afgelopen jaarwisseling toen vuurwerk afsteken alleen verboden was in Polderpark Cronesteyn en in de Leidse Hout. Dit jaar komen daar als het aan burgemeester Lenferink ligt het Merenwijkpark, het Stevenshofpark, Park Kweeklust in de Mors en Park Hooghkamer in Leiden Zuid-West bij. In de zes parken is het tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur verboden om vuurwerk af te steken. Volgende week buigt de politiek zich nog over het voorstel.

Vuurwerk-Vrijezone.jpg

Het is, overigens net als in voorgaande jaren, niet de bedoeling dat politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren gaan patrouilleren in de parken. Daar is geen capaciteit voor, Wel is de burgemeester positief over het effect van de vuurwerkvrije zones bij de afgelopen jaarwisseling. Er blijkt een preventieve werking vanuit te gaan.

 

vuurwerkvrijDeze zes parken zijn door de burgemeester aangewezen als vuurwerkvrije zone.

Delen

2 reacties

 1. F. Hagedoorn op

  Dick de Vos, raadslid Partij voor de Dieren kwam al in 2010 met de motie “Staakt het vuren”.
  En in 2013 met een vuurwerkverbod in alle parken. Helaas geen meerderheid.
  In 2014 pikte Jos Oltshoorn van GroenLinks, als een dief in de nacht het idee en kwam met een afzwakking tot twee parken.
  Pronken met andermans veren, maar de Burgemeester ging er in mee. Nu komt het College met zes parken.
  Ik constateer dat dit brede draagvlak er politiek niet was gekomen als de heer De Vos niet jaar in, jaar uit kwam met voorstellen het vuurwerk drastisch in te perken.
  Gelukkig zijn er nu een aantal veilige uitwijkplaatsen voor vogels en ander gedierte en hoeven onze kinders zich geen rotje te schikken bij kinderboerderijen.
  Maar vanuit compassie en mededogen zou het idee van de PvdD om het Bos van Bosman (veel hangjongeren !) erbij te trekken, zeker overwogen moeten worden. We voorkomen daarmee immers dat de mensen in de vluchtelingenopvang aan de Wassenaarseweg geconfronteerd worden met akelige traumatische herinneringen aan de oorlogsgebieden, van waaruit zij zijn gevlucht.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline