Galerie Afval Is Geen Kunst geopend met gewaagde en provocerende tentoonstelling over 'afval'. (foto's: J.P. Kranenburg)

Een nieuwe kunstgalerie in de Breestraat

Een vernissage heet het: de feestelijke opening van een kunsttentoonstelling, met genodigden en een drankje. In Leiden werd de opening zelfs verricht door twee wethouders. Vanaf vandaag is de kunst te zien in Breestraat 122-124, bij galerie Afval Is Geen Kunst. Binnenlopen hoeft niet eens. De getoonde werken zijn groot en de galerie is open genoeg om de stukken ook vanaf de straat te bekijken. Op de ruiten staat, heel modern, de uitleg van de werken en de intentie van galerie Afval Is Geen Kunst.

Kunst of afval?
Twee wethouders, waarvan de ene – wethouder Strijk van ondermeer Cultuur – duidelijk geïnspireerd was door de gedachte wat je met afval (nog) kunt doen. “Met blijdschap”, opende hij “weer een galerie in de stad die al zoveel doet aan kunst”. Hij hoopte dat het ook de Leidenaar zou opvallen dat “de intrinsieke waarde van kunst emotie oproept”. Zelf had hij gesproken met “de Engels-sprekende kunstenaar Marcel Duchamps die duidelijk de participatiemaatschappij probeert te verbeelden”. Wethouder Laudy – ondermeer Stadsreiniging – bleek een andere kijk te hebben op de werken. Afval kun je natuurlijk beschouwen alsof het toevallig ontstane kunst is. Maar hij zag toch liever dat Leiden zich realiseert dat die kunst wel bestaat uit rondslingerend afval. “Als niet iedereen op hetzelfde moment z’n afval in de containers wil storten, raken we deze kunst kwijt. Die verzameling flessen krijg je als iedereen de zondag na Oud en Nieuw tegelijkertijd de lege flessen naar de glasbak brengt en als die vol is alles ernaast en er op zet.”

Gemengde gevoelens
De getoonde werken riepen nogal wat reacties op. Waar de een spanning voelde en de ander vooral de kleurcombinaties roemde, waren er ook tal van mensen die zich afvroegen of die wel kunst is. Vertrekkend cultuurmakelaar Roumen is zo iemand “Nee, ik vind het niet mooi”. Weggegooid geld zou hij het echter niet willen noemen “misschien kan het later nog een ander doel dienen?!”. De voorbij lopende mevrouw die nieuwsgierig naar binnen keek, vond het “wel wat hebben. Best mooi. Maar ik gooi dat allemaal altijd weg” terwijl ze naar een stapel kartonnen dozen staarde. “Die Apple-dozen zijn inderdaad eigenlijk wel mooi, hè?”

Overheidsgeld
Terwijl tal van fotografen zich binnen het hoofd braken hoe deze kunst vast te leggen, legde Jeroen Wielaard, van het Leidse bedrijf Just, uit dat deze galerie een resultaat is van een overheidsaanbesteding. “Leiden wilde op een andere manier naar afval laten kijken. Onze pitch won, waardoor we nu naar deze galerie staan te kijken. Misschien dat we nog meer gaan doen met en over afval”. Of de kunst en de galerie aanslaan in de stad zal de toekomst uitwijzen. “We houden in de gaten wat men ervan vindt”. Op naar de Breestraat dus. En daarna naar de website afvalisgeenkunst.

Cultuur Leiden Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×