De Leidse huisarts Walter Schrader gebruikt het systeem al in zijn eigen praktijk. (Foto: Chris de Waard).

Leidse huisarts heeft alternatief online patiëntendossier

Walter Schrader is één van de eersten die ermee werkt: het Cito Online patiëntenportaal. De Leidse huisarts is een van de launching partners van het bedrijf Cito Medical Systems uit Leiden dat het systeem heeft ontwikkeld. En Schrader is er razend enthousiast over: “Hiermee bepalen patiënten zelf wie er toegang krijgt tot hun gegevens.”

Chris de Waard op visite bij huisarts Schrader. Een van de eerste gebruikers van het online patiëntendossier.

Het systeem is volgens Schrader een goed alternatief voor het al jaren omstreden Elektronisch Patiëntendossier. Vandaag komt een afvaardiging van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het systeem in (zijn) praktijk aan de Zoeterwoudsesingel bekijken. Het ministerie wil weten hoe de gebruikers het systeem ervaren. Dat zijn niet alleen artsen, maar ook patiënten, apothekers en bijvoorbeeld mantelzorgers. De patiënt beslist zelf wie er toegang krijgt,

Het systeem is de afgelopen jaren ontwikkeld en draait nu proef. Onder andere in de huisartsenpraktijk van Schrader waar zo’n 600 patiënten inmiddels een gratis account hebben. Daarmee hebben ze altijd hun medische gegevens bij zich. Die kunnen ze bijvoorbeeld via hun mobiele telefoon laten zien aan een hulpverlener. Wie een stap verder wil gaan kan met een plus-pakket ook echt zelf met het systeem aan de slag er er informatie aan toevoegen. Dat kost 15 euro per jaar. “Veel minder dan de papieren vaccinatieboekjes en medicijnpaspoorten waarmee patiënten nu te maken hebben,” stelt Schrader.

Onlangs is het systeem ook al in een bijzondere situatie ingezet in Leiden. Toen op 9 oktober ineens honderden vluchtelingen werden opgevangen, onder andere in de 3 Octoberhal in Leiden, ontstonden er volgens Schrader chaotische taferelen: “Niet gecontroleerde patiënten zonder voorgeschiedenis meldden zich bij de huisartsenpost. Ik ben daar toen met de laptop naartoe gegaan. Vanaf dat moment hadden we een werkend patiëntensysteem, want meer heb je niet nodig. Toen die groep mensen vervolgens van de ene naar de andere plek ging, konden we ze met behulp van dit webgebaseerde systeem prima volgen”.

Een account op het systeem aanvragen gaat via www.prima-pas.nl.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×