(Archieffoto: Chris de Waard).

LUMC krijgt 6 miljoen van EU voor onderzoek schildklierhormoon

Het LUMC krijgt van de Europese Commissie een bedrag van 6 miljoen euro uit het subsidiepotje Horizon 2020. Het geld is bedoeld voor het onderzoeksproject THYRAGE, wat het LUMC de komende vijf jaar gaat coördineren. Het gaat om een onderzoek naar de rol van schildklierhormoon bij ouderdomsziekten.

Met dit onderzoek worden de effecten van schildklierhormoon op een breed scala aan ziektes als artrose, dementie en osteoporose. Het LUMC wil met dit onderzoek kennis opdoen die nodig is om nieuwe strategieën te ontwikkelen om deze ouderdomsziektes te behandelen of zelfs te voorkomen.

Stamcellen
Het project wordt geleid door dokter ingenieur Diana van Heemst, afdeling Interne Geneeskunde, sectie Ouderengeneeskunde. “We denken dat de hoeveelheid schildklierhormoon een belangrijke rol speelt bij het bepalen of stamcellen zich gaan delen en zo nieuwe stamcellen vormen of zich differentiëren tot volwassen cellen”, aldus Van Heemst. “Dat laatste proces is belangrijk voor weefselherstel, maar kan leiden tot verlies van stamcellen.”

Te veel schildklierhormoon
Ook bij volwassenen worden de weefsels in ons lichaam continu vernieuwd. “Hierbij worden oude of beschadigde cellen vervangen door nieuwe. De huid is hier een bekend voorbeeld van. Ook in weefsels die aan het oog onttrokken zijn, zoals onze botten, kraakbeen, spieren en zelfs in ons zenuwstelsel, treedt dit proces voortdurend op”, legt Van Heemst uit. “Hierbij spelen stamcellen een cruciale rol. We denken dat wanneer stamcellen worden blootgesteld aan te veel schildklierhormoon, ze zich eerder differentiëren tot volwassen cellen. Op oudere leeftijd kunnen er dan uiteindelijk te weinig stamcellen overblijven om weefsels nog goed te herstellen en te vernieuwen.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×