Eleanor Roosevelt en de Verenigde naties presenteerden de Universele verklaring van de rechten van de mens on 10 december 1948.

Grondbeginsel mensenrechten terug op Leidse muur

Op een muur aan de achterkant van de fietsenstalling bij het stadhuis wordt op 10 december een bijzondere tekst geprojecteerd. Tijdens de internationale dag van de mensenrechten is hier Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens te zien. Wethouder Frank de Wit zal een digitale projectie van de tekst op de gevel starten en kort toelichten waarom deze tekst zo belangrijk is. De bijeenkomst start om 19:00u.

De tekst luidt: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.
Nadat de tekst is geprojecteerd zullen meerdere mensen de tekst in verschillende talen uitspreken afgewisseld met filmpjes en zang. De projectie zelf is ongeveer een uur lang te bewonderen.

Uitgesteld
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Artikel 1 als muurschildering zou worden onthult op de vanaf de Vismarkt zichtbare kale muur van Bagels & Beans. “Door gezondheidsredenen lukte het de kunstenaar niet om de muurschildering op tijd af te hebben, dus is er voor deze projectie als alternatief gekozen. Het originele plan is nu uitgesteld naar het voorjaar van 2016.” zegt Jacqueline Schoonwater van Diaconaal Centrum De Bakkerij.

Terug na weggeweest
Met de projectie keert Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens na een afwezigheid van twintig jaar terug in het Leidse stadsbeeld. Tot eind vorige eeuw was een deel van de tekst als muurschildering te zien op de zijwand van het politiebureau aan de Langegracht. Door nieuwbouw tegen de zijgevel is de tekst toen verdwenen.

Kom langs
De organisatie van de manifestatie is in handen van Amnesty International Leiden en de werkgroepen MOV en ZWO in De Bakkerij. Zij nodigen alle geïnteresseerden uit op om op de avond van 10 december bij de projectie aanwezig te zijn. Daarna is er de mogelijkheid om in het stadhuis aan te schuiven bij de schrijfmarathon van Amnesty, die deze dag van 10:00u tot 22:00u gehouden wordt.

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×