(Foto: PR).

Naturalis ontdekt mogelijk nieuwe diersoorten in Rode Zee

Het Naturalis Zeeteam ging ruim een jaar geleden op expeditie naar Saoedi-Arabië. Zij doken in de Rode Zee om te ontdekken welke organismen zoals beestjes en planten langs de riffen voorkomen. Nu, een jaar later, zijn de eerste resultaten van het onderzoek van het Leidse Naturalis Biodiversity Center bekend. Er zijn mogelijk soorten ontdekt die nieuw zijn voor de wetenschap.

Het team bestaat uit Bert Hoeksema (expeditieleider), Ronald Vonk, Nicole de Voogd, Sancia van der Meij, Bastian Reijnen en Charles Fransen. Zij waren voor een week uitgenodigd door de Red Sea Research Center van de King Abdullah University of Science and Technology in Jeddah, Saoedi-Arabië.

Nieuwe soorten
Nicole de Voogd heeft de diversiteit aan zeesponzen bestudeerd. Er zijn in totaal 80 soorten verzameld. Verwacht wordt dat daar verscheidene soorten bij zitten die nieuw zijn voor de wetenschap.

Sancia van der Meij heeft op de riffen voor de kust van Thuwal onderzoek gedaan naar de diversiteit van koraalbewonende krabben – zogenoemde galkrabben. Verschillende soorten galkrabben zijn ontdekt als nieuw voor de wetenschap. Daarnaast zijn soorten waargenomen waarvan nog niet bekend was dat ze in de Rode Zee voorkomen.

Charles Fransen deed onderzoek naar de diversiteit van zogenoemde symbiotische garnalen. Voor de expeditie waren 61 soorten in de Rode Zee bekend, tijdens de expeditie zijn 12 soorten gevonden die nieuw zijn voor de Rode Zee.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×