De tien kisten met de eerste, in gips verpakte, triceratops botten (Foto: PR).

Triceratops botten komen aan bij Naturalis

De eerste botten van de triceratopsen, die afgelopen september werden opgegraven in Amerika, zijn aangekomen bij Naturalis Biodiversity Center. Vanaf 19 december gaan de onderzoekers in het gloednieuwe Dinolab aan de slag om de beenderen uit te pakken en te preparen. De triceratopsskeletten zijn samen met de door Naturalis opgegraven Tyrannosaurus rex vanaf september 2016 te zien in Leiden. Ze vormen een essentieel onderdeel van het hele verhaal van de Tyrannosaurus rex.

In het museum is op de vijfde verdieping een compleet nieuw Dinolab ingericht. De paleontologen maken daar met speciale apparatuur de fossiele botten schoon, waarbij ze goed letten op mogelijke sporen en beschadigingen. Ze geven zelf uitleg over hun werk aan het publiek dat er met de neus bovenop staat en vragen kan stellen. Het Dinolab gaat op 19 december open, de eerste dag van de kerstvakantie.

Bijzondere vondst
Toen in begin september bekend werd gemaakt dat er botten van triceratopsen waren gevonden was het al meteen duidelijk dat het ging om een bijzondere vondst. Vaak zijn er schedels gevonden van de planteneter met de reden dat hier het minste vlees aan zat. De triceratops stond op het menu van de Tyrannosaurus rex waardoor er niet veel botten overbleven. Op maar twee plekken ter wereld zijn bijna volledige triceratops skeletten te zien: in het Houston Museum of Natural Science in de Amerikaanse staat Texas en in het National Museum of Nature and Science in Tokyo, Japan.

Bij de opgraving in de Amerikaanse staat Wyoming zijn zo’n 400 botten gevonden. De botten behoren niet alleen tot de volwassen triceratopsen maar ook tot jongen. In het midden van 2016 gaan de onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center terug naar Amerika om verder te graven.

Leiden Nieuws Science Triceratopsen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×