Chris de Waard

Tegenstanders sloop in de Kooi wantrouwen De Sleutels

Wantrouwen. Dat is de opvallende overeenkomst die je hoort in de reacties op de sloopplannen in de Oude Kooi van woningcorporatie De Sleutels en haar directeur Gerda van den Berg. De Sleutels liet de afgelopen maanden nog eens doorrekenen wat de renovatie gaat kosten van de drie woonblokken in de Kooi die op papier de ‘centrale blokken’ zijn gaan heten. Ruim 30 miljoen euro blijkt dat te zijn voor de in totaal 127 beeldbepalende woningen in de Leidse volkswijk. Een slordige zes miljoen meer dan sloop en nieuwbouw.

SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats wil een second opinion voor de kostenberekening. Hij gelooft niets van de cijfers die Sleutels-directeur Gerda van den Berg nu presenteert.

“Ik geloof er helemaal niks van”, zegt SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats die aandringt op een second opinion voor die kostenberekening. Ook vice-voorzitter Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden stuurt aan op zo’n contra-expertise: “Onze indruk is dat De Sleutels duidelijk heeft aangestuurd op deze uitkomst. Zelfs al voordat ze over de uitkomst van de berekeningen beschikten.”

Vice-voorzitter Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden dringt aan op een contra-expertise. De Sleutels heeft aangestuurd op deze uitkomst!”

Voor Bewonerscommissie De Oude Kooi is de maat ook helemaal vol. Niet alleen het feit dat De Sleutels terug wil komen op al zes jaar geleden gemaakte afspraken is tegen het zere been van secretaris Adriaan van der Klein, maar ook het feit dat de corporatie net doet alsof ze er nu pas achter komen dat renovatie duurder is dan nieuwbouw: “Dat hebben ze allemaal in 2009 ook al uit laten rekenen. Het verschil is ongeveer hetzelfde, alleen zijn de bedragen bij zowel renovatie als bij sloop en nieuwbouw wat lager geworden.” Ook de belofte van De Sleutels om hetzelfde terug te bouwen als wat er nu staat is voor de bewonerscommissie geen aanleiding om van gedachten te veranderen: “Daar hebben we niet zoveel vertrouwen in. We zijn sowieso het vertrouwen een beetje kwijt in De Sleutels, zegt Van der Klein. “En bovendien, de bestaande woningen hebben de kwaliteiten van Jesse (de beroemde Leidse architect die de woningen heeft ontworpen, red.), de verfijnde bouw uit die jaren. Als je dat weghaalt, komt het nooit meer terug. Mensen willen terug naar hun eigen huis. Dat kan niet als je het sloopt. Het wordt nooit meer je eigen huis.”

De huurders van De Sleutels in de Oude Kooi hebben geen vertrouwen meer in de corporatie van Gerda van den Berg. Secretaris Van der Klein: “Toen ze zes jaar geleden met ons afspraken dat er gerenoveerd zou worden, wisten ze ook al dat dat duurder was dan nieuwbouw. Er zijn geen nieuwe feiten. Ze willen gewoon niet.”

Leiden Politiek Oude Kooi


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×