Mustafa Kus, direct achter Koningin Maxima, was één van de genodigden bij de Uitblinkerslunch die het Koninklijk paar afgelopen vrijdag organiseerde op Paleis Noordeinde. (Foto: RVD).

Leidse Musfata Kus bij koninklijke Uitblinkerslunch

Leidenaar Mustafa Kus is oprichter en projectleider van Omalief. Een project waarbij jongeren zich inzetten voor ouderen in de eigen wijk of stad. Zo kan worden voorkomen dat ouderen bijvoorbeeld vereenzamen. Een sympathiek project dat niet alleen in Leiden al veel waardering heeft gekregen, maar ook landelijk is opgevallen. In april, een jaar na de start, kreeg Omalief de Landelijke Compassieprijs 2015 en afgelopen vrijdag mocht Kus aanschuiven bij de Uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde.

In 2006 organiseerden de Prins van Oranje en Prinses Máxima voor het eerst de Uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde om hun waardering te uiten voor mensen die iets bijzonders hebben gepresteerd. Vrijdag ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weer een groep uitblinkers. Alle 26 genodigden hebben recentelijk een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren zoals kunst & cultuur, media & journalistiek, wetenschap en bedrijfsleven. Sinds 2006 zijn 587 uitblinkers tijdens 22 Uitblinkerslunches op Paleis Noordeinde in het zonnetje gezet.

De uit Turkije afkomstige Kus toonde zich na afloop ontroerd: “Ik voelde me vereerd om er ook mogen te zijn. Maar voor mij was het nog iets anders. Nog belangrijker dan de lunch of de geweldige ontvangst. Zelfs nog belangrijker dan de reden waarom ik was uitgenodigd. Ik zag en voelde me met deze uitnodiging als volwaardig lid van dit Nederlandse volk behandeld. Dat was voor mij iets schitterends om mee te mogen maken.” Toen Kus bij het fotomoment ook nog eens een plek kreeg direct achter het Koninklijk paar boog hij naar voren en omarmde hen. “In gedachten had ik het Nederlandse volk al omarmd maar hoe omarm je een heel volk? Dat kan alleen door het koninklijk paar te omarmen want zij staan symbool voor vlag en volk.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×