Brommers en scooters stoten soms wel 2700 keer meer fijnstof en ultrafijnstof uit dan bestelbusjes. (Archieffoto's: Chris de Waard)

Gemeenteraad wil milieuzone voor vervuilende scooters en brommers

Omdat de twee- en viertakt motoren van boten, brommertjes en scooters vaak veel vervuilender zijn dan vrachtwagens en bestelbusjes wil de raad dat het gebruik hiervan wordt ontmoedigd. In 2020 zou er een milieuzone moeten komen voor deze vuile voertuigen. Een voorstel dat werd ingediend door GroenLinks, de ChristenUnie, D66, de PvdA en de Partij voor de Dieren werd met ruime meerderheid aangenomen. Alleen VVD en CDA stemden tegen.

Wethouder Frank de Wit deed nog een vergeefse poging om de raad op andere gedachten te brengen. De luchtkwaliteit in Leiden voldoet aan de normen en heeft daarom voor het college niet de hoogste prioriteit bij het aanpakken van milieuproblemen.

Overigens hopen de voorstanders van het brommerverbod op landelijke wetgeving, maar die hoop lijkt uitgerekend vanavond de bodem ingeslagen te worden. De Tweede Kamer sprak zich vanavond uit tegen de lokale milieuzones en wil dat ze worden afgeschaft voor personenauto’s. Oudere auto’s die meer uitstoten worden al extra belast, zo oordeelt een kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA en S. Bovendien is er geen bewijs dat milieuzones bijdragen aan een schoner milieu.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×