Fields of Wonder organiseert lichtsculpturenfestival SingelsPark, maar maakt een valse start. Vanaf vrijdag is wél alles te zien, belooft de organisatie. (Foto: Jan van der Sluis)

SingelsPark flakkert op

In eerste instantie denk je op de verkeerde avond of de verkeerde plek te zijn. Maar het klopt echt: de eerste avond SingelsPark is op 17 december en ik had afgesproken te starten bij De Vriend. Maar de uitbater van De Vriend kan me niet meer bieden dan een plattegrond en een set prentbriefkaarten. Van de organisatie is niemand aanwezig. “Terwijl er volgens mij om 17.30 uur hier wel een borrel zou zijn vanwege de opening”, vertelt een fotograaf die ook op zoek is naar SingelsPark.

Voor alle zekerheid toch maar de route gefietst. Want je kúnt je vergissen en dat er geen ontvangst was, zegt niet direct iets over de expositie. Dat blijkt in dit geval wel zo te zijn. Van de beloofde twaalf lichtkunstwerken vind ik er twee: eentje bij de Sterrewacht en eentje op de gevel van de Meelfabriek. Verder biedt de fietstocht vooral zicht op verlichte kerstbomen in woonhuizen en groepen basisschoolleerlingen die van hun kerstdiner terug komen. Het gros van de lichtontwerpen is onzichtbaar.

Vreemd. Geert van der Velden van Fields of Wonder dus maar gebeld. En inderdaad, het gaat niet helemaal als gedacht. “Het kost allemaal meer tijd dan voorzien. Maar we zijn ook geen full time productiehuis. We maken veel meer projecten, in ontwikkeling. Improvisatie is daarin een belangrijk element”. Jammer genoeg verhoudt dat zich slecht met planningen. En dus kan het gebeuren dat een project wel wordt aangekondigd voor de zeventiende, maar dan nog niet klaar is. “Er wordt vanavond nog hard gewerkt door de kunstenaars. Morgen werkt alles”.

SingelsPark is een kunstroute langs twaalf lichtkunstwerken op, aan en ín het water. Die route is zelfstandig te lopen of te fietsen. Aanstaande zondag is er, eenmalig, een wandeling georganiseerd waarbij ook de kunstenaars aanwezig zijn. Dat geeft de mogelijkheid achtergronden meer toe te lichten. Waarom, bij voorbeeld, branden de kandelaren op de Jan van Houtkade niet?

Het eerste echte lichtfestival in Leiden maakt dan wel een valse start; op papier is en blijft het veelbelovend. Maar papier is geduldig. U zult zelf moeten gaan kijken om de werken te ervaren. Tot 27 december, als de duisternis is neergedaald over de stad.

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×